Aeroklubben har högflygande planer

Världens äldsta flygande flygklubb fyller hundra år: Aeroklubben i Göteborg. Och de firar det med att ta sikte på en mer miljövänlig framtid.

  • Publicerad 15:11, 8 jun 2018

– Ser du, helt stabilt, säger piloten Nejc Faganelj glatt och släpper spakarna.

Flygplanet rycker till när det hamnar i lite turbulens, men piloten rycker på axlarna och låter planet glida över Hisingen. Propellrarna snurrar, men planet är förhållandevis tyst.

Det drivs nämligen på el.

Det är bara ett tillstånd i den europeiska certifieringen från att bli det första flygplanet som drivs på el och inte bara är ett experiment. Det har tagit tid eftersom flygplanet är det första i sitt slag, men snart ska certifieringen vara klar, tror piloten Nejc Faganelj som också representerar det slovenska företag som har tillverkat elflygplanet.

Då ska Aeroklubben tillsammans med Serneke, som äger marken där Säve flygplats ligger, köpa ett sådant flygplan. Det kostar ungefär två miljoner kronor att köpa in, men när det väl är uppe i luften är kostnaden en tiondel jämfört med ett motsvarande flygbränsledrivet plan.

– Det ligger något i att man säger att flyg idag är en miljöbov, säger Måns Theorin, ordförande i Aeroklubben i Göteborg. Det finns oerhört mycket att göra på området och här känner vi att vi drar vårt strå till stacken och visar att det finns en framtid som är mer miljövänlig än vad den har varit historiskt.

I och med att Serneke tillsammans med Göteborg energi ska bygga Sveriges största solcellspark i anslutning till flygfältet kommer elplanet att kunna tankas med ren energi därifrån.

– Jag tycker att framtiden är spännande, säger Måns Theorin. Vi tycker jättemycket om det historiska och hjälper veteranflygklubben med plats i hangar och så. Vi försöker ha en backspegel också, men ska vi utvecklas som förening måste man nog ha ett öga framåt.

Måns Theorin tror att framtiden kommer erbjuda en mix av olika bränslesorter, där el är en av dem.

– Vi får se hur det ser ut när vi firar två hundra år, säger han, om alla flyger runt i elflygplan då.

Nere på marken kan man se att trafiken på lederna tätnar men ovan Göteborg är det stillsamt.

Nejc Faganelj har flugit flygplan sedan han var elva år, i trettio år nu, och han tycker att elvarianten är trivsam att flyga.

– Det är ett trevligt andra hem, säger han och skrattar strax innan planet nuddar mark.

9-10 juni 2018

Aeroklubben i Göteborg firar 100 år med seminarium, fly-in och flyguppvisningar.

Aeroseum anordnar Helimeet och Barnens flyghelg på Aeroseum Säve depå, med bland annat flygplan och helikoptrar i såväl luften som på marken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Livsfarliga leken – hoppar från Götaälvbron

Nyheter Polisen: Tänk på konsekvenserna. Under söndagseftermiddagen pågick ett sökande efter en ung man som hade hoppat från Götaälvbron - troligtvis på lek eller som en utmaning. Farligt och ett slöseri med resurser är polisens kommentar.måndag 20/8 16:32

Pojke förlamad efter misslyckat ryggmärgsingrepp

Nyheter Skickades hem från Sahlgrenska Ett barn drabbades av förlamning i benen efter att personal på Sahlgrenska sjukhuset misslyckats med att sätta en ryggmärgskateter. Enligt en lex Maria-anmälan hade barnet klagat på ryggont efteråt...måndag 20/8 13:14

Black Ribbon Day uppmärksammas i Göteborg

Nyheter En minneskväll för krigets offer Black Ribbon Day högtidshålls för första gången i Göteborg. Dagen uppmärksammas i hela Europa för att minnas offren för totalitära regimer.måndag 20/8 11:42

Strandvägen har hittat adressen med nya albumet

Nyheter Göteborgsbandet Strandvägen och löften går inte alltid hand i hand. Men nu kommer verkligen gruppens tredje album. Sju år efter det senaste.måndag 20/8 9:30

Bokrisen: "Jag har inte rätta kontakterna"

Nyheter Bostadskrisens Göteborg. Towe Breuss, 27 år, stod innan sommaren inför ett kritiskt läge. Hon skulle inte längre kunna bo kvar hos sin syster och hon tvingades ut i bostadssökandet utan att riktigt veta vart eller vart hon...måndag 20/8 5:30

GUIDE: Så vill partierna i Göteborg lösa bokrisen

Nyheter Partitopparnas råd till unga bostadslösa 220 000 står i kö för en bostad i Göteborg. Är du en av dem eller tycker du att bostadsbristen är en viktig valfråga? Här är guiden som hjälper dig att hitta rätt parti inför höstens kommunalval. Du...söndag 19/8 12:21

Bostadsenkät Vänstern

Nyheter söndag 19/8 12:09

Bostadsenkät Vägvalet

Nyheter söndag 19/8 12:09

Vi är GBG