Inspiration. Zane Neikenas katt Balta (som betyder vit på lettiska) var inspirationen till Zane, den digitala kattvaktstjänsten som hon startade. Foto: Lovisa Hansson

Affärsidén: Startade airbnb för katter

Många kattägare har någon gång stött på svårigheter att hitta kattvakt. Så också Kortedalabon Zane Neikena som valde att göra något åt saken. "Från ingenting har vi byggt upp en välfungerande tjänst. Det är jag väldigt stolt över", säger Zane Neikena, vd KattBNB.

  • Publicerad 12:00, 18 sep 2021

Katten Balta – eller Kisse som hon också kallas – kommer nyfiket fram i köket och nosar på reporterns framsträckta hand. Den vitbruna Leif är lite mer tillbakadragen. Han ligger i en liten hängmatta högt uppe i ett klösträd och tittar avvaktande på scenerna som utspelar sig nedanför.

– Balta är min stora inspirationskälla till allt. Jag har haft henne i 14 år, hon är väldigt social och behöver verkligen människor omkring sig. Så när vi ska åka bort kan vi inte be en granne komma och titta till några gånger per dag. Det fungerar inte, berättar Zane Neikena.

För två år sedan valde Zane att byta karriärbana från grafisk designer till en utbildning i programmering. Hon började koda på fritiden och i samma veva så kläckte hon idén om en digital plattform för kattvaktstjänster för sin vän och programmeraren George Tomaras.

Ett problem

Tillsammans grundade de företaget KattBNB, en tjänst som kopplar ihop kattägare med potentiella kattvakter.

– Som kattägare vill du kunna resa då och då, men man vill också känna sig trygg med att ens katt ska ha det bra. Och desto mer jag pratade med andra kattägare om min idé desto mer förstod jag hur många som har problem att hitta en bra kattvakt, säger hon.

I lägenheten i Kortedala har Zane byggt upp och utvecklat sitt företag. Plattformen lanserades förra året och har i dagens läge 68 registrerade kattvakter.

Fler skäl än ekonomiska

Som kattvakt kan du ange vilka dagar du har möjlighet att vara kattvakt och hur mycket du vill ha betalt per dygn för tjänsten.

– Det blir en extra inkomst, men de flesta har andra skäl än främst ekonomiska som gör att de startar ett konto. Exempelvis familjer som är kattkära men som först vill testa, innan man tar steget att skaffa egen katt.

Ursprungsidén var att kattvakterna skulle ta emot de fyrbenta krabaterna i sina egna hem. Det med tanke på hur katten Balta reagerade på att bli lämnad ensam en längre tid.

– Men kattvakter och ägare kan så klart komma överens om hur det ska gå till, om man heller önskar att kattvakten kommer hem till sig några gånger per dag.

Söker investerare

Nu söker Zane Neikena med ljus och lykta efter investerare så att företaget kan växa ännu mer. Under coronapandemin har fler skaffat husdjur, vilket kommer öka efterfrågan på kattvakter, spår hon.

– Jag vill absolut att vi ska bli störst i Sverige. Får vi den positionen kan vi göra mycket för att påverka katternas status i samhället. Katter är populära djur, men har tyvärr låg status och det finns mycket okunskap. Det vill jag vara med och förändra.

Om KattBNB:

• Är en plattform, likt airbnb, där kattägare kan hitta en kattvakt till sitt husdjur. Tjänsten lanserades sommaren 2020 och finns i hela Västra Götaland.

• Drivs av Kortedalabon och vdn Zane Neikena, tillsammans med hennes kollegor George Tomaras, Laura Reale och Joel Öhman.

• Tjänsten funkar så att de privatpersoner som väljer att vara kattvakter kan registrera ett konto på KattBNB. Där skriver man en presentation om sig själv, anger när man är tillgänglig för att vara kattvakt samt hur mycket man tar betalt per dygn.

• Användarna/kattägarna kan därmed genom en interaktiv karta se vilka kattvakter som finns i närheten, vilka som är tillgängliga de datumen som man är intresserad av samt hur mycket det skulle kosta. Här kan man läsa recensioner av kattvakter och själv lämna kommentarer efter att man använt tjänsten.

Visa merVisa mindre

Ur djurskyddslagen:

• Katter ska hållas och skötas så att deras behov av social kontakt, mental stimulans, rörelse, tillräckligt med vila och upprätthållande av värmebalans tillgodoses.

• Du eller någon annan ska se till dina katter minst två gånger per dag. Unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare.

• Katter ska erbjudas social kontakt med människor normalt varje dag anpassat till dess individuella förutsättningar.

Källa: Länsstyrelsen.

Visa merVisa mindre