AG-cupen tillbaka efter två års uppehåll

AG-cupen är en fotbollsturnering som alla kan vara med i och där elever från olika stadsdelar får chans att mötas. Efter ett två år långt pandemiuppehåll fylls Angereds sporthall återigen av hundratals elever från hela Göteborg.

  • Publicerad 14:53, 29 mar 2022

Positivt inställd. Bergsjöeleven Jana var tyckte att det var kul att delta i cupen. ”Vi får möta elever nya elever som vi kanske inte hade träffat annars”. Foto: Byrd/Anton Engblom

"Vilka positioner var det vi skulle starta i?"

"Hur ska vi värma upp?"

Desto närmare klockan tickar mot matchstart, desto fler nervösa frågor riktar tjejerna i lag Vättle mot idrottsläraren Saman Tahmas.

I måndags var eleverna på plats i Angereds sporthall för att representera sin skola, Vättleskolan, i fotbollsturneringen AG-cupen.

– Vi är alla på lite olika nivåer, vissa har spelat i lag innan andra har inte gjort det. Vi har övat mycket på passningsspel för att förbereda oss och lära oss att jobba tillsammans som ett lag, säger Hanar Sadik, som går i nian.

AG-cupen har blivit ett gemensamt mål för tjejerna berättar idrottsläraren Saman Tahmas. Sedan januari har de haft chans att träna tillsammans en gång i veckan.

– Det ger mycket att få komma iväg och göra detta tillsammans som ett lag.

Målögonblick. Hanar Sadik (th höger) blev en av Vättleskolans målgörare i matchen mot Bergsjöskolan. Foto: Byrd/Anton Engblom

Två års uppehåll

AG-cupen är Göteborgs största inomhusturnering i fotboll och riktar sig till elever i åttan och nian. Målet har sedan start varit att skapa sammanhållning i skolan och över stadsdelsgränser.

– Vi har fått pausa AG-cupen under två år på grund av pandemin, men nu kan vi äntligen köra igen. Så länge cupen fyller en funktion och bidrar till att skapa gemenskap, så kommer vi att anordna den, säger Roger Blom, rektor på Angeredsgymnasiet.

Förutom närliggande skolor som Gårdsten, Römosseskolan och Bergsjöskolan kommer lagen i år från Hisingen, Centrum och Frölunda – men också från skolor i kranskommuner som Ale, Mölndal och Partille.

Även om Angeredsgymnasiets elever inte själva är med och spelar så är de engagerade på andra sätt. Elever från Handelsprogrammet är på plats och bemannar sekretariatet, håller koll på tiden och antecknar resultaten.

– Man får välja om man vill ställa upp och hjälpa till eller inte. Det har varit väldigt intensivt men jättekul. Jag gör det för att jag tycker om fotboll och att se andra spela, säger Emilija Osmanovic, som går tredje året på Handelsprogrammet.

Slutade trea

Hur gick det då för Vättle-tjejerna? Dagens första match Stadsparksskolan i Partille visade sig vara för svårt motstånd. Men mot Bergsjöskolan gick det desto bättre. Hanar Sadik blev en av Vättles två målskyttar.

– Jag kände mig lättad efter att jag gjort mål. Det kändes mindre stressigt efter det och jag kunde slappna av, säger Hanar Sadik.

Vinsten räckte dock inte hela vägen. Efter avslutat gruppspel slutade lag Vättle som trea i sin grupp.

AG-cupen

• En fotbollsturnering för elever på högstadiet som Angeredsgymnaisets elever samt personal arrangerar. Startade 2008.

• Gruppspelen startade 24 mars och finalerna avgörs på fredag, 1 april.

• I år lockade cuppen 62 lag från skolor i närområdet och utanför stan. Över 700 elever deltog i årets turnering.

Visa merVisa mindre