Matglädje. Att laga mat är en passion för Aisha Yussuph. I framtiden hoppas hon kunna ägna sig åt sin cateringfirma på heltid. Foto: Lovisa Hansson

Aisha fixar maten till sjukhusets Eid-firande

För 15 år sedan fann Aisha Yussuph stöd och tröst i Barncancerfonden när hennes dotter dog i leukemi. Nu bidrar hon på de sätt hon kan till organisationens verksamhet på Drottnings Silvias Barnsjukhus. Till barnens Eid-firande blir det mat från egna cateringfirman.

  • Publicerad 16:20, 2 maj 2022

Efter en månad av fasta avslutas Ramadan med firandet Eid al fitr som i år infaller 2 maj.

Efter ett besök i moskén och presentutdelning kulminerar ofta firandet i en stor middag med ett dignande matbord. För Hjällbobon Aisha Yussuph och hennes familj är pirogliknande sambosas med olika fyllningar samt söta bakverk som balaklava och mandasi ett måste.

– Jag brukar få mycket beställningar på just sambosas till min cateringfirma under Ramadan. Det är populärt att bjuda på, men tidskrävande att laga själv, säger hon.

Cateringfirman startade Aisha för två och ett halvt år sedan. I och med pandemin har det tagit ett tag för henne att komma igång, men nu börjar Aisha märka att hon får in fler och fler beställningar. Drömmen är att kunna jobba med mat på heltid.

– Min passion för mat började i tonåren. När jag var lite lekte jag att jag lagade mat, men det var först när jag var femton år och bodde ensam på flyktingförläggning i Sverige som min matresa började på riktigt. Trots många misstag i början kände jag redan då att det var kreativt och inspirerande.

Viktigt med aktiviteter

I samband med Eid har Aisha fått en beställning att leverera mat till Drottning Silvias sjukhus. Bakom beställningen finns organisationen Barncancerfonden som ordnar firandet för sjuka barn och deras vårdnadshavare. Maten är typisk för Eid-firande och tanken är att alla barn som vill testa maten – praktiserande muslimer eller inte – ska få chans att göra det.

– När man är inlagd på sjukhus är det bra att ha saker att göra, som distraherar för en stund och ger en ny upplevelse som man kan dela med andra. Det har jag själv erfarenhet av.

Vill ge tillbaka

För 15 år sedan dog Aishas äldsta dotter i leukemi, när dottern var tre år gammal.

– Hon fick behandling under ett och ett halvt år och under den tiden var vi mer på sjukhuset än hemma. Vi fick så mycket hjälp under tiden på sjukhuset, alla var helt fantastiska mot oss.

Sedan dotterns död har Aisha engagerat sig i Barncancerfonden på olika sätt. Hon har varit med i stödgrupper för sörjande föräldrar och levererat fika till sjukhuset.

– Det blir ett sätt att ge tillbaka för det stöd som vi fått, säger Aisha Yussuph.

Aisha Yussuph

Ålder: 43 år.

Bor: Lägenhet i Hjällbo med sin man och tre barn.

Gör: Lärare och IT-ansvarig på Römosseskolan. Driver företaget Kilele catering, @kilelecatering.

Aktuell: Levererar mat till Eid-firandet på Drottning Silvias Barnsjukhus.

Visa merVisa mindre