Nöjd trots allt. Åsa Lundberg kommer att få skjutsa till Kvibergsskolan, men är glad över att skolan till slut tog problemen på allvar. Foto: Privat/Gabriel Tjulander

Åkeredsskolan utdömd – evakueras omgående

Elever på Åkeredsskolan blev sjuka av att vistas i skolans lokaler. En utredning visar nu på allvarliga brister som omfattande fuktskador och trasigt ventilationssystem.

  • Publicerad 11:11, 26 feb 2020

Det var i höstas som Åsa Lundbergs son, Axel Lundberg, som precis börjat i fjärde klass på Åkeredsskolan, började känna sig dålig. Symptomen med rinnande ögon och kliande hals kom så fort han vistades i skolan.

– Det fungerade ganska bra i början av veckan, men sista dagarna tvingades vi stanna hemma. Det har såklart fått konsekvenser för hans skolgång, men det viktigaste har varit att han ska må bra i skolan.

Skolbarnen blev sjuka i skolan – nu åtgärdas fuktskador

Åsa Lundberg anade redan från början att problemen orsakades av skolmiljön.

– Vi har verkligen fått strida. Från början trodde inte skolan på oss och det har varit en lång och envis kamp.

En utredning som blev klar i förra veckan visade bland annat på fuktskador på fyra ställen i takkonstruktionen, regnvatten som läckt in i krypgrunden och otillräcklig tilluft.

Fukt och mögel stänger förskola

Ska rivas

Under onsdagen meddelande Grundskoleförvaltningen att bristerna anses så allvarliga att Åkeredsskolan nu ska evakueras omedelbart i väntan på rivning.

Elever i årskurs 2-3 är kvar i sina paviljonger, men årskurs 4-6 kommer redan nästa vecka att flytta till tillfälliga lokaler i Kviberg.

– Det klart att det blir jobbigt att bussa barnen genom hela stan, men det är tillfälligt och inför höstterminen tar vi för givet att man hittat en lösning närmare.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57