Nöjd trots allt. Åsa Lundberg kommer att få skjutsa till Kvibergsskolan, men är glad över att skolan till slut tog problemen på allvar. Foto: Privat/Gabriel Tjulander

Åkeredsskolan utdömd – evakueras omgående

Elever på Åkeredsskolan blev sjuka av att vistas i skolans lokaler. En utredning visar nu på allvarliga brister som omfattande fuktskador och trasigt ventilationssystem.

  • Publicerad 11:11, 26 feb 2020

Det var i höstas som Åsa Lundbergs son, Axel Lundberg, som precis börjat i fjärde klass på Åkeredsskolan, började känna sig dålig. Symptomen med rinnande ögon och kliande hals kom så fort han vistades i skolan.

– Det fungerade ganska bra i början av veckan, men sista dagarna tvingades vi stanna hemma. Det har såklart fått konsekvenser för hans skolgång, men det viktigaste har varit att han ska må bra i skolan.

Skolbarnen blev sjuka i skolan – nu åtgärdas fuktskador

Åsa Lundberg anade redan från början att problemen orsakades av skolmiljön.

– Vi har verkligen fått strida. Från början trodde inte skolan på oss och det har varit en lång och envis kamp.

En utredning som blev klar i förra veckan visade bland annat på fuktskador på fyra ställen i takkonstruktionen, regnvatten som läckt in i krypgrunden och otillräcklig tilluft.

Fukt och mögel stänger förskola

Ska rivas

Under onsdagen meddelande Grundskoleförvaltningen att bristerna anses så allvarliga att Åkeredsskolan nu ska evakueras omedelbart i väntan på rivning.

Elever i årskurs 2-3 är kvar i sina paviljonger, men årskurs 4-6 kommer redan nästa vecka att flytta till tillfälliga lokaler i Kviberg.

– Det klart att det blir jobbigt att bussa barnen genom hela stan, men det är tillfälligt och inför höstterminen tar vi för givet att man hittat en lösning närmare.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39