Oljan i Sisjön. Chris Ceder från Trädplan Göteborg har den senaste bevakat utvecklingen av rapsoljan i Sisjön. Foto: Chris Ceder

Åklagaren: "Åtal efter oljeutsläpp i Askim kommer dröja"

Förundersökningen kring huruvida oljeutsläppet i Sisjön är ett miljöbrott fortsätter men det kan dröja innan utredningen är klar och beslutet om åtal ska väckas eller inte tas.

  • Publicerad 11:52, 21 aug 2018

Oljeutsläppet i Stora ån i Sisjön skulle komma att få mycket långvarigare effekter än vad många nog hade trott. Trots att utsläppet skedde i slutet av maj ligger absorberingslänsarna kvar och på sociala medier dyker det fortfarande upp bilder på oljerester.

Läs även: Enhetschefen om oljeresterna: "Vi behöver ett rejält regn"

Polisens miljöbrottsgrupp var snabba med att ta prover på oljan och skicka dem till nationellt forensiskt centrum och det har inletts en förundersökning om det kan röra sig om miljöbrott.

Maria Johansson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål arbetar med förundersökningen. Enligt henne kommer det att dröja innan vi har ett svar på om någon kommer att åtalas för utsläppet.

– Förundersökningen är fortfarande i sin linda, jag som åklagare måste titta på om det är så att någon har orsakat det här utsläppet, om någon är klandervärd som det heter, säger Maria Johansson.

Det kommer göras en rad förhör med bland annat Göteborgs Stads miljöförvaltning, räddningstjänsten som jobbade med saneringen av utsläppet och företrädare för bolaget där oljan läckt ut ifrån. Maria kan i nuläget inte säga hur lång tid hon tror att förundersökningen kommer att ta men när den väl är klar kommer hon avgöra om åtal ska väckas eller inte.

– Det krävs oaktsamhet eller uppsåt för att man ska kunna dömmas för miljöbrott. Det skulle kunna vara brister i hanteringen eller förvaringen av oljan och det är sådant vi får rikta in den här utredningen på – vad det är som har orsakat utsläppet, säger Maria Johansson.

Samtidigt som orsaken till läckan utreds tittar man även på om djur och natur påverkats av oljan.

– Där finns det ju lite att gå på så det tror jag att man ska kunna visa men då utredningen fortfarande är i ett så tidigt stadie kan jag inte göra någon bedömning av hur allvarligt det här utsläppet är, avslutar Maria Johansson.

Vi är GBG

    Vi är GBG