Aktiva äldre: Birthes reslust bara ökar med åldern

Medan tidigare generationer drog sig tillbaka vid pensionen fungerar många av dagens pensionärer tvärt om. "Jag avstår inte från mitt eget liv", säger Birthe Ericsson-Croon, 67.

  • Publicerad 08:00, 8 okt 2018

Birthe Ericsson-Croon, 67, älskar att resa. Det har hon gjort hela livet. Men efter att barnen blev vuxna har det blivit mer och mer, både weekends och långresor.

– Mellan januari och april var jag i Asien och backpackade med en väninna. Vi reste runt på det gamla sättet, säger hon.

Läs också: Kommunens utmaning: Framtidens aktiva äldre

Birthe beskriver sig som en kulturtant med abonnemang på både Göteborgsoperan och Stadsteatern.

– Det berikar livet, säger hon.

Barn och barnbarn prioriteras, när tid finns.

– Jag ställer upp och hjälper till om jag kan. Men jag avstår inte från mitt eget liv. Det låter krasst och så men jag tycker det fungerar jättebra.

En skillnad som hon ser mellan dagens pensionärer och tidigare generationer är hur man umgås.

– Förr umgicks 70-åringar med 70-åringar. Spannet var sällan över 10 år. Nu är spannet ofta 20 år, om jag ser på mig själv, både uppåt och nedåt. Det ser jag som mycket positivt, säger Birthe.

Det finns även andra skillnader som Birthe ser mellan pensionärer i dag och tidigare generationer.

– Mina mor- och farföräldrar var pensionärer på 70-talet. De kändes så otroligt gamla. De hade också rest mycket, inom Sverige, men så fort de gick i pension så slutade de och stannade hemma. Mitt engagemang med kultur och resande har snarare tilltagit mer och mer. Men alla är inte lika. Jag tycker att det är vanligare att kvinnor är ute på saker än att män är det.

Tror du kommunen måste anpassa sig för mer aktiva pensionärer?

– Ja absolut. Boende till exempel. Vi kommer ju inte alltid kunna bo ensamma och klara oss själva. Jag är övertygad om att det måste till mer boenden, typ 55, 65 eller 70-plusboenden där man har den service man behöver, när man behöver den, säger Birthe och fortsätter:

– Jag har jobbat, och hoppar fortfarande in, som stödassistent. Där märker jag också att staden har mycket att jobba med när det gäller hur staden är fysiskt är utformad, säger hon.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57