Aktiva äldre: Birthes reslust bara ökar med åldern

Medan tidigare generationer drog sig tillbaka vid pensionen fungerar många av dagens pensionärer tvärt om. "Jag avstår inte från mitt eget liv", säger Birthe Ericsson-Croon, 67.

  • Publicerad 08:00, 8 okt 2018

Birthe Ericsson-Croon, 67, älskar att resa. Det har hon gjort hela livet. Men efter att barnen blev vuxna har det blivit mer och mer, både weekends och långresor.

– Mellan januari och april var jag i Asien och backpackade med en väninna. Vi reste runt på det gamla sättet, säger hon.

Läs också: Kommunens utmaning: Framtidens aktiva äldre

Birthe beskriver sig som en kulturtant med abonnemang på både Göteborgsoperan och Stadsteatern.

– Det berikar livet, säger hon.

Barn och barnbarn prioriteras, när tid finns.

– Jag ställer upp och hjälper till om jag kan. Men jag avstår inte från mitt eget liv. Det låter krasst och så men jag tycker det fungerar jättebra.

En skillnad som hon ser mellan dagens pensionärer och tidigare generationer är hur man umgås.

– Förr umgicks 70-åringar med 70-åringar. Spannet var sällan över 10 år. Nu är spannet ofta 20 år, om jag ser på mig själv, både uppåt och nedåt. Det ser jag som mycket positivt, säger Birthe.

Det finns även andra skillnader som Birthe ser mellan pensionärer i dag och tidigare generationer.

– Mina mor- och farföräldrar var pensionärer på 70-talet. De kändes så otroligt gamla. De hade också rest mycket, inom Sverige, men så fort de gick i pension så slutade de och stannade hemma. Mitt engagemang med kultur och resande har snarare tilltagit mer och mer. Men alla är inte lika. Jag tycker att det är vanligare att kvinnor är ute på saker än att män är det.

Tror du kommunen måste anpassa sig för mer aktiva pensionärer?

– Ja absolut. Boende till exempel. Vi kommer ju inte alltid kunna bo ensamma och klara oss själva. Jag är övertygad om att det måste till mer boenden, typ 55, 65 eller 70-plusboenden där man har den service man behöver, när man behöver den, säger Birthe och fortsätter:

– Jag har jobbat, och hoppar fortfarande in, som stödassistent. Där märker jag också att staden har mycket att jobba med när det gäller hur staden är fysiskt är utformad, säger hon.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Filmfestivalen tvingas bli digital

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut" Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års...tisdag 24/11 10:30

KONSUMENT GÖTEBORG

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Historier om det riktiga Göteborg

Krönika I somras passade jag på att besöka Göteborgs Stadsmuseums utställning av Göteborgs födelse... fredag 20/11 14:40

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11