Albin Lee Meldau klar för ö-kända festivalen

Nyligen stod han inför en storpublik på Liseberg med sitt band. Men när Brännö visfestival återuppstår som Brännö varv visfestival gästar Albin Lee Meldau som soloartist.

  • Publicerad 10:00, 10 jun 2019

Mellan 1997 och 2006 var Brännö visfestival ett återkommande evenemang på ön i Göteborgs södra skärgård. Då var festplatsen vid Brännö värdshus. Ett nytt försök gjordes 2011, då vid dansbanan Brännö Rödsten, ni vet den av Lasse Dahlquist omsjungna.

Men energin och orken för arrangörerna, då främst Brännöbon Lasse Gustafsson, tog slut. Festivalen lades på hyllan.

Nu är den aktuell igen.

Satsar igen

Med Brännö varv som arrangörer satsar Brännö visfestival igen.

– Ja, vi har döpt om den till Brännö varv visfestival. Så festivalen kommer hållas vid varvet den 14 juli, säger Lasse Gustafsson, som nu slipper arrangörskapet och istället kan koncentrera sig på att boka artisterna.

– Att vi drog igång igen är Brännö varvs förtjänst. När de hörde av sig om vi fanns det ingen tvekan. Det känns som det är världens grej att få ta upp det här igen tillsammans med Varvet.

14 juli, en söndag, är comebackdatum för Visfestivalen på Brännö.

– Det är flera orsaker till det. En är att vi fattade beslut om att köra rätt så sent. Ett annat var att det bed and breakfast som ligger bredvid skulle ha rum lediga för våra gäster. Dessutom är det en fördel då många artister normal sett är spellediga på söndagar, förklarar Lasse Gustafsson.

Festival med ambition

Visfestivalen har under sin storhetstid lockat till sig artister som bland andra David Urwitz, Svante Thuresson, Stefan Andersson, Staffan Hellstrand, Nicolai Dunger, Carl-Einar Häckner, Eldkvarn, Tomas von Brömssen tillsammans med lokala förmågor som Brännöpojkarna och allkonstnären Per Umaerus.

Ambitionen 2019 är inte mindre.

– Vi har gjort klart med Moa Lignell, Dan Viktor, Lilla Bäcken, Anja Lee med vänner, Brännöpojkarna, och värdartisten Per Umaerus. Han kommer underhålla och presentera artisterna under dagen, förklarar Lasse Gustafsson, som förutom arrangörsskapet också kommer medverka i Brännöpojkarna.

Två dragplåster

Festivalens dragplåster är två.

Dels Pernilla Andersson. Dels Albin Lee Meldau, som i fredags drog en stor publik på Liseberg.

– Pernilla Andersson har varit en favoritartist i många år. Det är fantastiskt roligt att vi får hit henne och hon är en suverän scenartist som kan skapa en berättelse mellan låtarna, säger Lasse Gustafsson.

– Albin Lee ska göra en sologrej. På Liseberg var han ju med band. Jag lyckades verkligen tjata till mig det här när jag pratade med hans manager. Men det skedde mot löfte att inte avslöja något förran den 10 juni klockan 10.00, med anledning av hans framträdande på Liseberg.

Så nu kan det berättas.

Brännö varv visfestival

Är: En fortsättning på Brännö visfestival (1997–2006 och 2011), men nu på Brännö varv.

Festivalen: Hålls söndag den 14 juli.

Artister: Pernilla Andersson, Albin Lee Meldau, Moa Lignell, Dan Viktor, Lilla Bäcken, Anja Lee med vänner, Brännöpojkarna och Per Umearus, som också är värdartist och presentatör.

Biljetter: Finns ute till försäljing

Vi är GBG