Förvånande. Hur tio personer kunnat smittats trots vaccin gäckar vård- och omsorgsboendet Gerdas gård. Foto: Kzenon

Äldre på boende fick covid-19 trots vaccin

Tio hyresgäster på vård- och omsorgsboendet Gerdas gård i Högsbohöjd har bekräftats smittade med covid-19 – trots att de fått två doser med vaccin.

  • Publicerad 11:46, 28 jan 2021

Det har såklart skapat en oro och undran om hur det gick till att få smittan trots vaccin.

Hur smittan har tagit sig in på äldreboende är ännu oklart, men man utgår från att den första smittade är en i personalen. Nu testas både hyresgäster och personal på Gerdas gård i Högsbohöjd i syfte att smittspåra.

– Vi agerar snabbt och effektivt och har rutiner för hur vi ska begränsa smittspridningen. Vi utreder tillsammans med vårdhygien och smittskydd på Västra Götalandsregionen, säger Agneta Caderoth Åstedt, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende Sydväst 2 på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen till Vårt Göteborg.

Hur personerna kunnat smittas av covid 19 trots två doser med Pfizers vaccin är ännu en gåta och tillsammans med vårdhygien och smittskydd på Västra Götalandsregionen utreds nu fallen.

Lådorna ska stoppa smittan på skärgårdsbåtarna

Mår bra

Hon menar att smittan kan ha kommit in på boendet innan vaccinet börjat skydda.

– Enligt den senaste rapporten är fem i personalen konstaterat smittade och två har misstänkt smitta.

De smittade mår under omständigheterna bra.

– Det har såklart skapat en oro och undran om hur det gick till att få smittan trots vaccin. Hyresgästerna har varit i karantän i sina lägenheter sedan smittan var konstaterad, säger Agneta Caderoth Åstedt.

Namnet ”äldreboende” skrotas i Göteborg

Vi är GBG