Äldreboenden häver besöksförbudet

Den 24 februari hävs besöksförbuden på äldreboende. Då beräknas 98 procent av de boende vara färdigvaccinerade.

  • Publicerad 16:01, 12 feb 2021

Tina Isaksson, avdelningschef för vård- och omsorgsboendena i Göteborg. Foto: Göteborgs Stad

Det senaste besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden i Göteborg infördes i mitten av december. Sedan dess har dörrarna varit stängda för anhöriga som velat hälsa på sina äldre släktingar.

– Bara enskilda undantag har gjorts. Till exempel vid vård i livets slutskede, säger Tina Isaksson, avdelningschef för vård- och omsorgsboende i Göteborg stad.

Vaccinerade

Besöksförbudet har förlängts med tre veckor i taget sedan veckorna före jul. Det senaste beslutet har utgångsdag den 23 februari. Fast den här gången har krisledningsgruppen för vård- och omsorg bestämt att inte ansöka om en förlängning.

– Vid den tidpunkten kommer majoriteten av hyresgästerna ha fått sin andra vaccindos och de flesta ha ett bra skydd, säger Tina Isaksson.

Fortfarande kommer ett hundratal av de boende sakna fullgott skydd och ett 40-tal vara helt ovaccinerade. Men det är tillräckligt bra för att lätta på restriktionerna.

– Vi kommer att fortsätta att vara väldigt försiktiga. Det behövs rutiner för att besöken ska kunna ske på ett smittsäkert sätt, säger Tina Isaksson.

Gemensamma rutiner

Nu ska avdelningen sätta sig ner för att ta fram gemensamma rutiner och kommunikation. Vilka regler som ska gälla för besöken är ännu inte klarlagt.

– Det är otroligt viktigt att människor får träffas igen. Men på vilket sätt det ska kan jag inte svara på idag, säger avdelningschefen

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00