Äldsta göteborgaren ska ansiktslyftas

Snart börjar upprustningen av Färjenäsparken - platsen där Göteborg en gång i tiden blev till. Som vanligt numera är tillgång till vattnet huvudtemat.

  • Publicerad 08:36, 9 sep 2016

– Dom tycker detta är en väldigt rolig lekplats, säger Sandra och nickar mot Leon och Adam.

Familjen Rasmusson-Coaney åker gärna till Färjenäs och leker. Övre delen av har redan snyggats till rejält med bland annat en skejtpark, odlingslotter och en välanvänd lekplats.

– Där nere? Där har jag aldrig varit, säger Sandra.

Men kanske framöver. Nästa år ska strålkastarljuset riktas mot den mer styvmoderligt behandlade nedre delen av Färjenäsområdet. Målet är att skapa en stadspark som också lockar till sig människor från resten av staden.

Parken är tänkt att stå färdig 2019, men redan nu finns ett par tankar kring dess innehåll. Att Göteborg faktiskt anlades på platsen är en viktig utgångspunkt i det fortsatta arbetet med parken säger Niclas Bergendahl, planeringsledare på park- och naturförvaltningen.

– Platsen har stort kulturhistoriskt värde, det ska vi ha i åtanke.

Framför allt ekar samma strävan här som i mycket av dagens göteborgska stadsplanering: närhet till vattnet. Biltrafiken kommer försvinna från vägen längsmed älven och de befintliga parkeringsplatserna tas bort.

Många vill se förnyad färjetrafik från området också, men någon sådan är i dagsläget inte aktuell enligt Västtrafik.

Omkring årsskiftet kommer park- och naturförvaltningen inleda en dialog med göteborgarna om parken. Hur ska den utformas och vad ska man kunna göra där? Det finns trots allt få lägen som dessa, med en stor gräsyta precis vid vattnet.

Ambitionen är att området slutligen ska ha många funktioner för invånarna.

– Men inte för tydliga funktioner. Folk ska själva kunna upptäcka platsen, säger Niclas Bergendahl. Det är därför dialogen är viktig, det är ofta då det växer fram vad som gör en plats viktig.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00