Varghundsflock. Alexander Strandells hundar Atlantis och Apollo väcker uppmärksamhet i Torslanda. Foto: Markus Andersson

Alexanders hundar förväxlas med vilda vargar

Han går som en varg, ser ut som en varg… Men han är en American wolfdog. Alexander Strandells kärvänliga hundar väcker uppmärksamhet i Torslanda.

  • Publicerad 05:30, 22 jan 2022

Hundarna är oerhört smarta och lättlärda.

Det har inte bara hänt en gång. Vid flera tillfällen har exalterade grannar kontaktat Länsstyrelsen med uppgifter om att de har sett varg i området. I själva verket har det bara varit Alexander Strandell som varit ute på promenad med sina, minst sagt, ovanliga hundar Apollo och Atlantis.

– När jag har dem i långa linor, kan det se ut som att de strövar fritt. Särskilt Atlantis kan skrämma upp folk, säger han.

Atlantis svarta pupiller blänker som knappar i de gulbruna ögonen. När han sänker den långa nosen och spetsar öronen är det nästintill omöjligt att skilja honom från en varg. Även hans breda trampdynor lämnar vargliknande spår i naturen efter sig.

– Han har över femtio procent av varg i sig. Men han är fortfarande en hund, säger Alexander Strandell.

Smarta hundar

Trots att han har dragit historien hundratals gånger, gör han det gärna igen. Eftersom alla hundar härstammar från vargar, har alla mer eller mindre av det vilda djuret kvar inom sig. En American Wolfdog är däremot inte lika avlad som andra sällskapshundar och är därför intelligentare, friskare och starkare än andra – allt enligt Alexander Strandell.

– Man skiljer på low, mid och high content. Alltså desto mer varg hunden har kvar i generna desto högre rankas den. Atlantis har över femtio procent varg i sitt DNA, vilket gör honom till en mid content.

Musiker

Alexander Strandell är artist och sångare i bandet Art Nation. Men när coronapandemin bröt ut blev han, som de flesta andra kulturarbetare, i princip utan jobb.

– När vi inte kunde turnera längre behövde jag något annat att göra och jag har alltid gillat hundar. Därför köpte jag först Apollo för ett och ett halvt år sedan, berättar han.

Apollo har ”bara” elva procent varg i sig och förväxlas inte lika lätt med ett kringströvande rovdjur. Det var först när Atlantis kom in i familjen som trion började väcka uppmärksamhet i Torslanda.

– Atlantis kommer från ett djurhem i Polen, där han var en av valparna i en oplanerad kull. Jag åkte själv dit för att kontrollera hans stamtavla och psyke, säger Alexander.

De två hundarna följer hans uppmärksamt sin husses minsta rörelse. En Amercan wolfdog är, precis som vargen, ett utpräglat flockdjur och Alexander är den självklara ledaren.

– Hundarna är oerhört smarta och lättlärda, plus att de är väldigt sällskapliga. Plus är de otroliga överlevare.

Vill stoppa vargjakten

För Alexander är hundägandet inte enbart ett intresse. Med hjälp av Atlantis och Apollo vill han ta strid mot vargjakten i landet. Förhoppningen är att minska antalet skjutningar i Sverige till ett minimum.

– Vi har knappt två hundra vargar kvar, vilket betyder att vi jagar mer varg än vad andra länder gör. Skyddsjakten baseras på en okunskap och fördomar. Det hoppas jag kunna förändra, säger han.

Alexander och hundarna

American wolfdog

Är en korsning av schäfer, draghund och gråvarg. Rasen är inte godkänd av Svenska Kennelklubben.

Man skiljer på low, mid och high content. Ju högre ”content” en hund har, desto mer varg innehåller korsningen.

Det finns bara åtta individer i Sverige med lika hög procent varg som Alexander Strandells hund Atlantis. Han räknas som en mid content.

Alexander Strandell

Artist, producent och låtskrivare.

Slog igenom med sin grupp Art Nation 2014.

Har synts in flera stora sammanhang både i Sverige och internationellt som Lotta på Liseberg, Idol, Bingolotto, International House Of Music I Moskva. 

Visa merVisa mindre

Vi är GBG