Algblomning och avloppsvatten sätter stopp för dopp

Algblomning i Billdalsbadet och avloppsvatten som läckt ut i Nordreviken sätter tillsvidare stopp för bad på två av Billdals populära badplatser.

  • Publicerad 12:00, 6 jul 2021

Pumpstationen gick som den skulle men den klarade inte av flödet helt enkelt.

Sol, värme och ledighet lockar göteborgarna till badplatserna, men den som tänkte styra kosan mot Billdal kan få tänka om.

I torsdags gick park- och naturförvaltningen i Göteborg ut och avrådde från bad i Billdalsbadet på grund av algblomning. Vattnet bedöms som otjänligt att bada i för både människor och djur.

Överlastad pumpstation

Lite längre söderut, i Nordreviken, varnar samtidigt Kungsbacka kommun för bad efter att avloppsvatten runnit ut vid badplatsen.

– I söndags kom ett väldigt kraftigt regnväder lokalt här i detta området. Pumpstationen gick som den skulle men den klarade inte av flödet helt enkelt, säger Maurice Bourne, enhetschef för avloppsreningen i Kungsbacka kommun till P4 Göteborg.

Avrådan gäller tillsvidare.

Här kan du bada med hund i Göteborg

Skräpoffensiven: Papperskorgar skrotas

Ohälsosamt. Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Foto: Mostphotos

Vad är algblomning?

Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. När växtplankton massförökas kallas det algblomning.

Under perioder av lugnt väder och hög vattentemperatur kan plankton samlas i ytvattnet. Ytvattnet färgas då i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt.

Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré.

Håll särskilt barn och husdjur borta från vattnet då de är extra känsliga för algförgiftning. 

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44