Algblomning och avloppsvatten sätter stopp för dopp

Algblomning i Billdalsbadet och avloppsvatten som läckt ut i Nordreviken sätter tillsvidare stopp för bad på två av Billdals populära badplatser.

  • Publicerad 12:00, 6 jul 2021

Pumpstationen gick som den skulle men den klarade inte av flödet helt enkelt.

Sol, värme och ledighet lockar göteborgarna till badplatserna, men den som tänkte styra kosan mot Billdal kan få tänka om.

I torsdags gick park- och naturförvaltningen i Göteborg ut och avrådde från bad i Billdalsbadet på grund av algblomning. Vattnet bedöms som otjänligt att bada i för både människor och djur.

Överlastad pumpstation

Lite längre söderut, i Nordreviken, varnar samtidigt Kungsbacka kommun för bad efter att avloppsvatten runnit ut vid badplatsen.

– I söndags kom ett väldigt kraftigt regnväder lokalt här i detta området. Pumpstationen gick som den skulle men den klarade inte av flödet helt enkelt, säger Maurice Bourne, enhetschef för avloppsreningen i Kungsbacka kommun till P4 Göteborg.

Avrådan gäller tillsvidare.

Här kan du bada med hund i Göteborg

Skräpoffensiven: Papperskorgar skrotas

Ohälsosamt. Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Foto: Mostphotos

Vad är algblomning?

Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. När växtplankton massförökas kallas det algblomning.

Under perioder av lugnt väder och hög vattentemperatur kan plankton samlas i ytvattnet. Ytvattnet färgas då i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt.

Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré.

Håll särskilt barn och husdjur borta från vattnet då de är extra känsliga för algförgiftning. 

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00