Algblomning och avloppsvatten sätter stopp för dopp

Algblomning i Billdalsbadet och avloppsvatten som läckt ut i Nordreviken sätter tillsvidare stopp för bad på två av Billdals populära badplatser.

  • Publicerad 12:00, 6 jul 2021

Pumpstationen gick som den skulle men den klarade inte av flödet helt enkelt.

Sol, värme och ledighet lockar göteborgarna till badplatserna, men den som tänkte styra kosan mot Billdal kan få tänka om.

I torsdags gick park- och naturförvaltningen i Göteborg ut och avrådde från bad i Billdalsbadet på grund av algblomning. Vattnet bedöms som otjänligt att bada i för både människor och djur.

Överlastad pumpstation

Lite längre söderut, i Nordreviken, varnar samtidigt Kungsbacka kommun för bad efter att avloppsvatten runnit ut vid badplatsen.

– I söndags kom ett väldigt kraftigt regnväder lokalt här i detta området. Pumpstationen gick som den skulle men den klarade inte av flödet helt enkelt, säger Maurice Bourne, enhetschef för avloppsreningen i Kungsbacka kommun till P4 Göteborg.

Avrådan gäller tillsvidare.

Här kan du bada med hund i Göteborg

Skräpoffensiven: Papperskorgar skrotas

Ohälsosamt. Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Foto: Mostphotos

Vad är algblomning?

Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. När växtplankton massförökas kallas det algblomning.

Under perioder av lugnt väder och hög vattentemperatur kan plankton samlas i ytvattnet. Ytvattnet färgas då i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt.

Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré.

Håll särskilt barn och husdjur borta från vattnet då de är extra känsliga för algförgiftning. 

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21