I stan. En älg har traskat runt i centrala Göteborg under morgonen. Nu vilar den i Slottsskogen. Foto: Mostophotos (genrebild)

Älgen i stan – skjuten av jägare

En älg har förirrat sig in i centrala Göteborg under morgonen. Under eftermiddagen hamnade den i Botaniska där jägare till slut avlivade djuret.

  • Publicerad 09:08, 21 jun 2022

Flera göteborgare kontaktade polisen om att de sett en älg springa omkring i centrala Göteborg under natten och morgonen.

Älgen observerades först vid E6 i Örgryte/Ullevimotet, strax innan den dök upp vid Hagakyrkan.

Lite senare tog sig älgen till Viktoriabron där den hoppade i vattnet. En stund senare tog den sig upp märkbart stressad och tog sig vidare via Sprängkullsgatan till Slottsskogen.

Älgen är nu i Slottsskogen där den återhämtar sig.

Polisen och en jägare har älgen under uppsikt i fall de skulle vakna till och ta sig ut i morgon trafiken, meddelar polisen på sin webbsida.

Klockan 12.00

Vid tolv tiden meddelade polis att en patrull har lotsat den mot Botaniska trädgården och Änggårdsbergen.

Förhoppningsvis kommer älgen finna sig till ro i skogen, det skriver polisen på sin hemsida.

Klockan 16.00

Älgen är fortfarande kvar i Botaniska trädgården och ett jaktlag är på väg till platsen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det är ett beslut som har tagits dels med omtanke för älgen och för våra gäster på platsen. Älgen har hamnat i ett läge där den har blivit instängd i ett inhägnat område. Om jaktlaget inte lyckas få ut älgen säkert har de tillstånd att avliva den, säger Mats Havström, Enhetschef för Samlingar och forskning på Botaniska till GP.

20.00

Efter flera timmar i Botaniska trädgården sköt till slut ett jaktlag älgen, med tillstånd från myndigheter.

– Det är ett beslut som har tagits dels med omtanke om älgen och för våra gäster på platsen. Älgen har hamnat i ett läge där den har blivit instängd i ett inhägnat område. Om jaktlaget inte lyckas få ut älgen säkert har de tillstånd att avliva den, sa Mats Havström, Enhetschef för Samlingar och forskning på Botaniska tidigare på tisdagen, till GP.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44