Ålgräset i fokus när ministern besökte Göteborg

Mikroplaster och ålgräs stod på agendan när Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin besökte Göteborg under tisdagen. Och det var inga roliga besked som presenterades av experterna.

  • Publicerad 19:00, 16 maj 2017

Det var en fullspäckad dag för Isabella Lövin (MP) när hon under tisdagen besöket Göteborg. Hon tillsammans med miljöminister Karolina Skog (MP) och kommunalrådet Ulf Kamne (MP) bjöds på en båttur ut i Göteborgs hamn. Under båtfärden lyftes två miljöutmaningar som Göteborg och Sverige står inför, mikroplasterna och det hotade ålgräset som har försvunnit med 60 procent i Göteborg.

– Göteborg och resten av Sveriges kommuner har en viktigt roll att spela här, genom att bana vägen och visa att det går att hitta smarta lösningar, säger Isabella Lövin.

Läs även: Flera nya naturreservat I Göteborg

GöteborgDirekt har tidigare berättat om Göteborgs Stads satsningar på att stoppa utsläppen av mikroplaster från bland annat konstgräsplaner i staden. Men Ulf Kamne ser att det finns viktiga åtgärder man kan genomföra också på statlig nivå.

– Det Göteborg kan göra för att motverka spridningen är att välja produkter som inte innehåller mikroplaster och testa nya miljövänliga alternativ till granulatet i konstgräsplanerna. Men från statligt håll skulle jag vilja se att man bland annat sänker hastigheten för att minska mikroplasterna från våra vägar, förklarar Ulf Kamne.

Karolina Skog tillägger:

– Fördelen kommunerna har i arbete med här frågorna är att de kan agera mycket snabbare än vad vi kan. Så det är jättebra att kommunerna agera nu.

Läs även: Nu ska mikroplasterna bort

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57