Duo. Cyril Hellman, journalist och författare, samt Ali Khalil är författarna bakom "Lilla Chicago". Foto: Bokfabriken

Ali berättar om livet inifrån gängen

Under senaste fängelsevistelsen skedde uppvaknandet. Ali Khalil insåg att han ville byta sitt gamla liv präglat av gängkriminalitet till något positivt. Och att i samma veva påverka andra att göra bättre val än honom.

  • Publicerad 16:00, 18 sep 2021

Innan jag började förändra mitt liv hade livsglädjen försvunnit helt. Livet handlade om materiella grejer och status, men jag gick runt med sorg och ilska utan att inse hur destruktivt det var. Nu har jag så mycket mer positivitet i mitt liv.

"Pappa, jag vet att pengar är viktigt. Men familjen är viktigare".

Det är 2016 och Ali Khalil har precis börjat avtjäna ett flera år långt fängelsestraff för grovt vapenbrott.

Det första brevet han får kommer från äldsta dottern Amina, som inte känner till sin pappas kriminella bakgrund. Istället tror hon att anledningen till att Ali inte kommer och hälsar på är för att han är upptagen med att jobba.

– Det tog väldigt hårt på mig. Jag kan inte påstå att jag är glad att jag satt inne, men för mig blev det sista fängelsestraffet en vändning. Det fick mig att börja fokusera på annat och drömma om ett annat liv – en laglig väg. Det är jag väldigt glad för, berättar Ali Khalil.

"Drömde om ett bättre liv"

Han är 36 år idag. För tjugo år sedan bodde han i Gårdsten, där han hade haft en bra uppväxt med omtänksamma föräldrar. Trots goda förutsättningar började Alis kriminella bana under tonåren.

– Narkotikaförsäljning och allt sådant tog mig i en tidig ålder. Jag drömde om ett bättre liv, som så många ungdomar gör. Att inte behöva vänta tills man är 35-40 år innan man har råd att köpa en dyr klocka.

Den sidan av kriminaliteten är tydligt i populärkulturen i dag. ”Marknadsföring” som Ali kallar det. Desto mer sällan visas baksidan upp. Hur snabbt det kan gå när det går snett. Och vilka förödande konsekvenser det kan få.

Förlorade sin bror

Ali berättar om att han sommaren 2008 – tre månader efter att han förlorade sin bror – var med om ett fullskaligt gängkrig mot mc-klubben Bandidos tillsammans med sina barndomsvänner. Att gå upp i den livsfarliga konflikten blev ett sätt att dämpa sorgen och få utlopp för sin aggressivitet.

– Vi blev kallade "Vännerna", "Gårdstensalliansen" och många fler namn, men det var aldrig något jag och mina vänner gått ut med offentligt. Den sommaren allierades flera förorter för att få bort Bandidos från Göteborg. Vid den åldern tänkte jag inte på att jag kunde dö, förrän jag var insyltad i skiten och problemen var igång.

2018 släpptes Ali från fängelset efter att ha avtjänat sitt straff. Under fängelsevistelsen ägnade han i princip all sin tid åt att läsa böcker och börja skriva själv. På sin egen historia.

– Jag läste min första bok under den tiden. Sedan bara jag fortsatte att läsa och tappade räkningen efter 50 böcker. Jag läste mycket om hur man skriver för att förstå vad som är en bra början, eskalering och slut. Jag hade inte något annat utan kunde bara jobba med det och utvecklas till det bättre.

Skrev i fängelset

I tisdags släpptes Alis först bok "Lilla Chicago" som han har skrivit tillsammans med journalisten och författaren Cyril Hellman. I boken beskrivs Göteborgs gängmiljö och några av de uppmärksammade fall som har varit de senaste åren. Ali hävdar att innehållet är ”85 procent sanning och 15 procent fiktion”.

– Boken är en historia om de döda, med respekt för de som dött. Jag beskriver bland annat händelserna bakom dödsskjutningen på Vår krog och bar. Jag var aldrig inblandad i den konflikten men jag hade en roll att medla mellan parterna. Vi försökte lösa konflikten, men den var för komplicerad.

Du ser inte någon risk att du romantiserar ett kriminellt liv genom att skriva den här boken?

– När man läser boken förstår man. Med pengar och status kommer alltid svartsjuka och intriger som kan leda till splittring, fiendskap, döden... Allt eskalerar väldigt fort. Jag försöker inte försköna någonting, säger han och fortsätter:

– Innan jag började förändra mitt liv hade livsglädjen försvunnit helt. Livet handlade om materiella grejer och status, men jag gick runt med sorg och ilska utan att inse hur destruktivt det var. Nu har jag så mycket mer positivitet i mitt liv.

"Vill bidra med något gott"

Nuförtiden bor Ali i Stockholm. Han har skådespelarambitioner och skriver på fler böcker.

Och det är inte bara för sina döttrar, Amina och Leila, som Ali Khalil vill vara en bra förebild för.

– Jag vill bidra med något gott. Visa min historia och på så sätt vägleda ungdomar som är på väg in i kriminalitet.

Boksläpp. Ali Khalils debutbok släpptes 14 september. Foto: Bokfabriken

"Lilla Chicago"

• En true crime-bok av Ali Khalil och journalisten Cyril Hellman. Boken är skönlitterär, men är baserad på Ali Khalils egna erfarenheter.

• Titeln anspelar på att Göteborg har benämnts som "Lilla Chicago" efter flera sjkutningar med dödlig utgång under 00- och 10-talet.

• Boken gavs ut den 14 spetember på förlaget Bokfabriken.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39