Alkoholstopp. Foto: Tara Monfared/ Mostphotos

Alkoholförbudet förlängs: ”Vi backar miljonbelopp”

Alkoholförbudet på krogen efter klockan 20 förlängs. Samtidigt går Göteborgs krogbransch på knäna. ”Utan stöd är det inte hållbart” säger Marcus Svensson, delägare i Glenns sportbar.

  • Publicerad 14:55, 4 feb 2021

Marcus Svensson, delägare i restaurangerna Glenn Sportsbar, Puta Madre och Basque. Bild: Bild: Privat Foto: Privat

Restaurangbranschen har drabbats hårt under hela coronapandemin. Olika restriktioner har avlöst varandra och sedan i julas har krogar och barer inte fått servera alkohol efter klockan åtta.

Nu meddelar regeringen att alkoholstoppet förlängs februari ut.

– Det slår hårt mot oss. Vi driver även sportbarer som visar matcher på kvällarna men folk kommer inte ens hit, de vill inte se en halv match, säger Marcus Svensson.

Stjärnkocken om tuffa läget under restriktionerna

Han är delägare både i Glenns sportbarer som finns i Gamlestaden, Frölunda Torg och centrum och i restaurangerna Puta Madre och Basque på Magasinsgatan.

Alla restaurangerna är fortfarande öppna men kassan klirrar nästan tom och extra personalen har sagts upp medan resten är permitterade.

– Vi har tappat 75 till 90 procent i omsättning. Det går inte ihop utan vi backar miljonbelopp varje månad och vi får noll i stöd.

Han menar att det har utlovas stöd till branschen men att det går väldigt trögt.  

– Vi förstår att det behövs restriktioner för smittspridningen med samtidigt måste stöden komma till oss. Det går inte ihop annars.

Marcus Svensson fortsätter:

– Senast vi fick stöd var i somras. I vintras, när det nästan blev näringsförbud och vi skulle stänga klockan åtta började vi tappa miljonbelopp. Samtidigt som vi själva måste stå för alla kostnader som inte försvinner.

Hur länge klarar ni er?

– Om stöden inte kommer i februari går det inte längre.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20