Foto: Tommy Alven

Allhelgonahelgen: Så vill göteborgarna bli begravda

Många göteborgare väljer minneslund för anhöriga att besöka när man har dött. Men med en ökad muslimsk befolkning har de de traditionella jordbegravningarna ökat.

  • Publicerad 06:30, 3 nov 2018

Under allhelgonahelgen är det många som besöker kyrkogårdarna i Göteborg för att minnas nära och kära som har gått bort.

Enligt statistik från SCB, som Fonus plockat fram, har människor som flyttat över länsgränsen ökat med nästan 30 procent de senaste 15 åren. Detta innebär också att det för många är svårt att ta sig till sina anhörigas gravar.

Eftersom kyrkogårdsförvaltningen inte för någon statistik är det svårt att veta exakt hur besöksantalet ser ut. Men Katarina Evenseth, chef på begravningsavdelningen på kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg, så ser de ingen direkt minskning i Göteborg.

– Vi upplever inte att färre besöker gravar. En hel del gravar besöks väldigt ofta, både på morgonen och på kvällen. Nu under allhelgonahelgen är ännu fler besökare vilket framförallt syns på alla ljus som brinner. Sedan är det klart att besöken till en viss grav minskar när den som besökte graven också själv vilar där eller när anhöriga flyttar långt bort, säger hon.

Jordbegravningar ökar

I Sverige finns flera möjligheter för den sista vilan. Kremering eller inte. Gravsättning, minneslund eller spridning av askan på en plats som hade stor betydelse för den avlidne.

Allt fler väljer att helt avstå från ceremoni. Samtidigt har en ökande muslimsk befolkning gjort att traditionella jordbegravningar har ökat i Sverige.

– Även minneslundarna är populära. 25 procent av alla göteborgare som dog förra året valde minneslund. Så har det nog sett ut de senaste tio åren. Men det allra vanligaste är urna med gravsättning. Askgravlundarna kommer som en konkurrent. Där kan anhöriga närvara vid gravsättning och man kan sätta upp en namnplakett. Då behöver man inte känna dåligt samvete över skötsel och att den ska tittas till. Det har visat sig svara mot ett behov, säger Katarina Evenseth.

På jakt efter ny gravmark

Det råder brist på gravplatser i Göteborg. Kommunens politiska mål handlar snarare om förtätning och bostadsbyggande än människors sista vila. Då är det kyrkogårdsförvaltningens roll att se till att jobba för att det finns tillräckligt med begravningsplatser.

– Det är något vi jobbar med ständigt! Det är ingen större fara före 2025, men vi har en lång planeringshorisont. Innan 2020 behöver vi ny gravmark för att kunna möta behovet av kistgravar och en befolkning där vi blir fler och fler. Varje år dör ungefär en procent av befolkningen. Även om procentsatsen är den samma blir antalet fler och fler, säger Katarina Evenseth.

Var i Göteborg letar ni gravmark?

– Vi tittar mycket ute på Hisingen. I övriga delar av staden pågår en enorm förtätning så det finns inte så mycket mark att tillgå, säger Katarina Evenseth.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57