KOMMUNFULLMÄKTIGE. Vid klockan 23 på onsdagskvällen avslutades debatten. Foto: Jan-Erik Kaiser

Alliansens budget klubbad – efter 14 timmar

Efter 14 timmars debatt var saken klar. Alliansens budget för 2020 röstades igenom i kommunfullmäktige i Göteborg.

  • Publicerad 10:33, 14 nov 2019

”Stundtals lite tjötigt”. Så sammanfattade fullmäktiges förste vice ordförande Pär Gustafsson (L) budgetdebatten när han avslutade den efter 14 timmar sent på onsdagskvällen. Med 24 ja, 17 nej och 40 som valde att avstå röstades Alliansens budget för 2020 till slut igenom.

Budgeten skulle egentligen ha klubbats drygt en vecka tidigare, men då stod partierna allt för långt ifrån varandra och debatten flyttades till den 13 november.

Politisk röra: Inget budgetbeslut under måndagen

Några dagar innan dess meddelade Socialdemokraterna att de skulle släppa fram Alliansens budget, genom att följa praxis och rösta på sin egen. Detta efter att de borgerliga reviderat en del förslag och bland annat backat om utförsäljningar av hyresrätter och skjutit till mer pengar till skolan.

S vändning: Släpper fram Alliansens budget

Trots överenskommelsen blev budgetdebatten både hetsig och inte minst lång. Metaforerna och utläggningarna var som vanligt många och replikerna lika så.

Nu fortsätter Alliansen styra Göteborg ytterligare ett år med Rödgrönrosa som största oppositionsblock. Såvida inte Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou får sitt förslag om extraval igenom. Det avgörs på fullmäktiges möte den 21 november.

Alliansens budget innebär i korthet en prioritering på exempelvis bostadsbyggande och investeringar i skola, äldreboende och infrastruktur på bekostnad av mindre pengar till nämnderna, höjd taxa i hemtjänsten och att bemanningen på lekplatserna i stan försvinner.

Fortsatta besparingar i Alliansens nya budget

Experten: "Snart måste Alliansen börja ta fullt ansvar"

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57