Alliansens budget klubbad – efter tolv timmar

Efter tolv timmars debatt var saken avgjord. Alliansens budget för 2021 röstades igenom i kommunfullmäktige i Göteborg trots att de fyra partierna tillsammans endast har 24 av 81 mandat.

  • Publicerad 12:20, 12 nov 2021

Under torsdagen, 11 november spikades nästa års ekonomiska ramar för Göteborgs stads verksamheter.

Fem olika budgetförslag var uppe på bordet. Avsändarna var Alliansen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna), de Rödgrönrosa (Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ), Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna.

Efter tolv långa timmar av politisk debatt – rörande trygghet, ekonomi, miljö, skola, stadsbyggnad och vård och omsorg – röstades Alliansens budget igenom trots att de fyra partierna tillsammans endast har 24 av 81 mandat.

Huvudvoteringen slutade 24-17, vilket innebär att 40 ledamöter avstod från att rösta.

Alliansens budget: Vill att fler ska kunna gå om skolan

– Jag tycker att det var en bra debatt som tydliggjorde viktiga frågor men också sprickan mellan S och de Rödgrönrosa. Det viktigaste i vår budget är trygghetsfrågan, jobb och integration som är de samhällsfrågor vi jobbar med nu och ska fortsätta jobba med, säger Axel Josefson (M).

Vissa oppositionspartier kallar det en nedskärningsbudget, vad tänker du om det?

– Vi gör inga nedskärningar i verksamheterna men vi ger inte lika mycket som de gör. Några väljer att höja skatten eller fortsätta lånekarusellen för att höja anslagen.

– Vi tror att vår budget är tillräcklig efter att skolresultaten har förbättrats och att skolan är på rätt väg samtidigt som vi har en låg arbetslöshet jämfört med andra storstäder. Vi har kunnat visa goda resultat samtidigt som vi har ordning och reda i ekonomin vilket är en förutsättning för långsiktiga resultat.

Alliansen har inte majoritet. Kommer ni att få kompromissa mycket?

– Vi hittar olika konstellationer i olika frågor. Hela vårt styre bygger på att vi kan samarbeta med olika och kommer fortsätta med det resten av mandatet.

Skuggbudget: "Stoppa byråkratin"

Jonas Attenius (S), Socialdemokraternas gruppledare. Foto: Socialdemokraterna Göteborg

Jenny Broman (V), kommunalråd. Foto: Vänsterpartiet

Oppositionen inte nöjd

Socialdemokraternas Jonas Attenius var däremot inte lika nöjd med den klubbade budgeten.

– Det innebär att högerstyret fortsätter med samma politik som de hittills har levererat, vilket har lett till nedskärningar i välfärden och 700 färre jobb inom skola, vård och omsorg.

– Det enda positiva med budgeten är att det är Alliansen sista. Efter valet hoppas vi att göteborgarna väljer välfärden.

Socialdemokraterna har, tillsammans med de Rödgrönrosa 36 mandat, 45 procent. Varför samarbetar ni inte mer med dem?

– Vi har fortfarande inte majoritet och i ideologiska frågor innebär det en risk att bli överkörda av högerstyret. Ombildningen är ett exempel, vi vill inte klubba igenom ett sådant beslut utan måste sikta på majoritet för att inte ge vika på välfärdsfrågorna, säger Jonas Attenius.

Oppositionen: "Göteborgarna förtjänar en säkrad välfärd"

De Rödgrönrosa, som tillsammans har 19 mandat och är det största oppositionsblocket, är inte heller nöjda med resultatet.

– Jag är jätteorolig. Budgeten från högerstyret innebär en nedskärningsbudget.

– Det var en hel del prat om trygghet på debatten. Men orden blir tomma när man samtidigt inte satsar rejält på skola och socialtjänsten, säger Jenny Broman (V) som deltog i debatten istället för Daniel Bernmar som var hemma med förkylningssymptom

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21