Allmänna sammankomster i Sverige stoppas

Under onsdagen kom Folkhälsomyndigheten med förslaget att stoppa alla allmänna sammankomster med fler än 500 personer. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppger för Ekot att regeringen följer förslaget.

  • Publicerad 16:24, 11 mar 2020

Coronaviruset covid-19 sprids i Sverige och varje dag upptäcks nya fall. Under onsdagen kom ett förslag från Folkhälsomyndigheten om att stoppa alla allmänna sammankomster med fler än 500 personer. Syftet är att förhindra spridning där många människor samlas på samma plats.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

I förslaget skriver myndigheten:

Det finns idag ingen vetenskaplig evidens för vilken storlek på arrangemang som innebär en väsentlig risk för ökad smittspridning. Olika länder har lagt sig på olika nivåer och Folkhälsomyndigheten föreslår att Sverige följer Norges riktmärke på 500 personer. Detta eftersom det framför all är större evenemang som drar till sig människor från olika delar av landet, vilket i sig ökar risken för smittspridning mellan olika delar av landet.

Vädjan: ”Ring 113 13 i stället”

Förslaget har skickats till regeringen. Enligt Ekot meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att man kommer att följa Folkhälsomyndighetens uppmaning.

Sedan tidigare har flera nordiska länder infört eller håller på att införa liknande inskränkningar av allmänna sammankomster.

Torsdagens match mellan Frölunda och Djurgården i Scandinavium spelas utan publik. Detsamma gäller helgens kvartsfinaler i Svenska cupen. Det berör både BK Häcken och IFK Göteborg.

Uppgradering: Mycket hög risk för coronaspridning i Sverige

Tidigare under onsdagen beslutade regeringen att slopa karensdagen för att få sjuka att stanna hemma och minska spridningen av covid-19.

Under onsdagen kom också beskedet att en person har avlidit till följd av coronaviruset i Stockholm. Den avlidne är en äldre patient som vårdats vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, meddelar Region Stockholm.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20