Allmänna sammankomster i Sverige stoppas

Under onsdagen kom Folkhälsomyndigheten med förslaget att stoppa alla allmänna sammankomster med fler än 500 personer. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppger för Ekot att regeringen följer förslaget.

  • Publicerad 16:24, 11 mar 2020

Coronaviruset covid-19 sprids i Sverige och varje dag upptäcks nya fall. Under onsdagen kom ett förslag från Folkhälsomyndigheten om att stoppa alla allmänna sammankomster med fler än 500 personer. Syftet är att förhindra spridning där många människor samlas på samma plats.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

I förslaget skriver myndigheten:

Det finns idag ingen vetenskaplig evidens för vilken storlek på arrangemang som innebär en väsentlig risk för ökad smittspridning. Olika länder har lagt sig på olika nivåer och Folkhälsomyndigheten föreslår att Sverige följer Norges riktmärke på 500 personer. Detta eftersom det framför all är större evenemang som drar till sig människor från olika delar av landet, vilket i sig ökar risken för smittspridning mellan olika delar av landet.

Vädjan: ”Ring 113 13 i stället”

Förslaget har skickats till regeringen. Enligt Ekot meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att man kommer att följa Folkhälsomyndighetens uppmaning.

Sedan tidigare har flera nordiska länder infört eller håller på att införa liknande inskränkningar av allmänna sammankomster.

Torsdagens match mellan Frölunda och Djurgården i Scandinavium spelas utan publik. Detsamma gäller helgens kvartsfinaler i Svenska cupen. Det berör både BK Häcken och IFK Göteborg.

Uppgradering: Mycket hög risk för coronaspridning i Sverige

Tidigare under onsdagen beslutade regeringen att slopa karensdagen för att få sjuka att stanna hemma och minska spridningen av covid-19.

Under onsdagen kom också beskedet att en person har avlidit till följd av coronaviruset i Stockholm. Den avlidne är en äldre patient som vårdats vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, meddelar Region Stockholm.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57