Allmännyttan stoppar hyresrättsbygge: För dyrt

Allmännyttan har beslutat att avbryta planerna på ett bostadsbygge. Anledningen är att det blir för dyrt. ”Kan vara en viktig signal”, menar man på Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 05:30, 7 jun 2018

Allmännyttan avbryter ett byggprojekt i en detaljplan. Det handlar om cirka 25 hyresrätter i Guldheden som inte blir av. Orsaken är för höga kostnader. Tanken var att bygga bostäderna på ett befintligt parkeringshus men man skulle behöva riva det först och bygga ett nytt.

– Vi får inte ihop projekt ekonomiskt helt enkelt. Så vi tyckte det var bättre att avbryta innan vi lägger ner massa pengar, säger Mikael Olehede, projektchef Framtiden Byggutveckling.

Det är ytterst sällan som ett bostadsbygge avbryts mitt i planerna, enligt Framtiden. Men att bostadsprojekt generellt blir dyra är problematiskt menar Hyresgästföreningens regionchef Pedram Kouchakpour.

– Jag tror att det viktigaste är att politiken i det här skedet behöver fatta radikala finansiella beslut kring hur man ska stimulera byggandet och se till att ge stöd för byggproduktion, säger han.

Han menar att i dag bygger man bara för en klick människor medan den minoritet som faktiskt står i behov av bostad inte har möjlighet att betala för det som erbjuds på marknaden.

– Det måste byggas billigare hyresrätter och vi anser att allmännyttan ska bygga mycket för att säkra bostadsförsörjningen. Jag tycker att allmännyttan är ett jätteviktigt verktyg för kommunen att använda för att gå i bräschen för att visa att det går att göra nytt, göra annorlunda och tänja på vinstfrågorna, säger han.

Han understryker samtidigt att det inte handlar om att en aktör ska lösa bostadssituationen. Istället anser Hyresgästföreningen att hela bygg- och materialbranschen måste tänka i nya banor för att få ner kostnader, som att blicka utomlands för att få in fler aktörer och öka konkurrensen. Det i kombination med politiska beslut och utan att man ruckar på hållbarheten.

– Om 30 år vill vi inte sitta med ett bostadsbestånd som måste renoveras för enorma kostnader. Det handlar om att balansera det enorma behovet med att bygga bra, bygga rätt och långsiktigt och inte bara skjuta problemet framför sig, säger Pedram Kouchakpour.

Bygget i Guldheden som inte blir av menar han kan vara ett tecken på att det behövs förändring i byggbranschen.

– Jag ser det som en viktig signal. Fast allmännyttan har också ett stort ansvar att använda pengarna på rätt sätt men såklart är varje obyggd bostad tråkigt, säger Pedram Kouchakpour.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG