Allt du behöver veta inför årets kyrkoval

Den 19 september är det kyrkoval men redan nu kan du som medlem i Svenska kyrkan förtidsrösta. GöteborgDirekt reder ut vad valet handlar om.

  • Publicerad 06:30, 12 sep 2021

Vem får rösta?

Du måste vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige samt vara 16 år på valdagen för att få rösta. Totalt är ungefär 5,2 miljoner svenskar röstberättigade. Förra valet, 2017, röstade ungefär xxxx medlemmar.

Var röstar man?

På röstkortet står adressen till vallokalen där du kan rösta 19 september. Det går också bra att förtidsrösta mellan 6 och 19 september.

Vad röstar man på?

De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. och motsvarar ungefär partier i de allmänna valen. Kandidaterna som väljs får förtroende att styra kyrkan de kommande fyra åren – i tre nivåer.
 

Lokalt: Val till kyrkofullmäktige
Behandlar frågor som rör den lokala församlingen eller pastoratet, exempelvis hur körverksamhet ska se ut.

Regionalt: Val till stiftet
Stiftsfullmäktige är högsta beslutande organ i var och ett av de 13 stiften. De ska bland annat stödja församlingarna och bidra med expertis.

Nationellt: Val till kyrkomötet
Kyrkomötet är högsta beslutande organ i Svenska kyrkan med sina 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkans övergripande frågor.

Nomineringsgrupper som går att rösta på:

Alternativ för Sverige

Arbetarepartiet - Socialdemokraterna

Borgerligt alternativ

Centerpartiet

Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK

FRIMODIG KYRKA

Gröna Kristna

Himmel och Jord

Kristdemokrater i Svenska kyrkan

Kyrklig samverkan i Visby stift

Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan POSK

Sverigedemokraterna

Vänstern i Svenska Kyrkan ViSK

ÖPPEN KYRKA -- en kyrka för alla (ÖKA)

Varför ska man rösta?
Svenska kyrkan är en stor organisation och en röst i samhällsdebatten som spelar en viktig roll i många människors liv. Medlemmarna skattar dessutom varje månad till kyrkan genom kyrkoavgiften. Frågan för väljarna att ta ställning till är hur resurserna ska användas och vilken roll kyrkan ska ha i samhället.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00