Allt ingår: Så blir nya bostäderna i Frihamnen

Brödrost, hårtork och bestick. Det är några av husgeråden som ingår i de 800 temporära ”all-inclusive”-bostäderna som monteras upp i Frihamnen. ”Det är bara att ta med necessären och flytta in”, säger försäljningsansvarig.

  • Publicerad 06:10, 23 nov 2019

INVIGT. Älvstranden Utvecklings tidigare ordförande Mattias Jonsson (S) klipper bandet tillsammans med nuvarande ordförande Tomas Nilsson (M). Foto: Lina Isaksson

Åtta till tio. Så många lägenheter monteras per dag just nu på Kvillepiren i Frihamnen. Det är de 800 temporära bostäderna som äntligen är på gång.

– Vi i bygger en komplett färdig lägenhet i fabrik inomhus och levererar den till hit till montageplatsen. Den är i stort sett inflyttningsbar direkt, säger Mats Svensson, VD Svenska hem.

– Du behöver bara komma med en necessär och lite kläder. Allt annat finns här, flikar Linda Hornberg, försäljningsansvarig, Svenska Hem, in.

Långsam process för temporära bygget

De nya bostäderna byggs med tillfälliga bygglov, som kan förlängas fem år i taget, men som längst i 15 år.

Men för att vara tillfälliga bostäder på ett temporärt bygglov har processen tagit lång tid anser Älvstrandens tidigare ordförande Mattias Jonsson (S) som var med och planerade projektet för omkring fyra år sedan.

– Man förväntar sig att processen från beslut till bostäder på plats ska gå snabbare än så här. Vi i politiken behöver fundera på hur vi kan snabba på liknande processer, säger han och fortsätter:

– Men nu står vi här och 800 snygga, hållbara lägenheter i trä har börjat monteras. Det skapar liv och kraft här i Frihamnen som är en central del i Göteborg som annars står öde. Det är start på någonting som kommer bli väldigt bra långsiktigt när man sedan börjar att bygga upp det permanenta delarna och få en tät innerstad här.

Planen är att de allra första Frihamnenborna flyttar in i februari då de första bostäder ska stå färdiga.

Målgruppen man riktar sig till i första hand är studenter, unga vuxna och företag.

Kommer det att vara studentpriser?

– Vi har valt att göra det "all-inclusive". Det innebär att vi tar inget extra betalt för tvätt-och diskmaskin, wifi eller möbler. Allt ingår i hyran och ska man jämföra med en vanlig hyreslägenhet få man tänka på allt man betalar separat, säger Mats Svensson.

Torgyta på gång

Vid bygget ute på piren tar sig Älvstranden utvecklings nya ordförande en närmare titt på området kring modulerna.

– Det är ett fantastiskt läge för bostäder och jag är glad att man kan utnyttja den här marken. Går man längre ut på piren är det redan snygg torgyta med gatsten. Det kommer bli riktigt bra här, säger Tomas Nilsson (M).

Mer om de temporära bostäderna.

Lägenheterna är enrumskabiner med sovloft, antingen 27 eller 34 kvm.

Hyra från 6 950 kr/månad.

Det är studios med all-inclusive: i hyran ingår möbler, inredning, hushållsel, wi-fi, AC-aggregat med kyla och värme. Disk- och tvättmaskiner ingår också.

Som boende i Waterfront Cabins har man tillgång till en egen app som ger hyresgäster all information om sitt boende. Dessutom får man sin nyckel i mobilen.

Älvstranden Utveckling har tecknat arrendeavtal som gäller fram till år 2035 med byggaktörerna Brofred Bygg och Entreprenad som ingår i Svenska Hem-koncernen och Tempohousing Scandinavia.

MONTERING. Bostäderna kommer som kompletta lägenheter som monteras ihop på plats på Kvillepiren i Frihamnen. Foto: Lina Isaksson

WATERFRONT. Foto: Waterfront Cabins

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57