Allt ingår: Så blir nya bostäderna i Frihamnen

Brödrost, hårtork och bestick. Det är några av husgeråden som ingår i de 800 temporära ”all-inclusive”-bostäderna som monteras upp i Frihamnen. ”Det är bara att ta med necessären och flytta in”, säger försäljningsansvarig.

  • Publicerad 06:10, 23 nov 2019

INVIGT. Älvstranden Utvecklings tidigare ordförande Mattias Jonsson (S) klipper bandet tillsammans med nuvarande ordförande Tomas Nilsson (M). Foto: Lina Isaksson

Åtta till tio. Så många lägenheter monteras per dag just nu på Kvillepiren i Frihamnen. Det är de 800 temporära bostäderna som äntligen är på gång.

– Vi i bygger en komplett färdig lägenhet i fabrik inomhus och levererar den till hit till montageplatsen. Den är i stort sett inflyttningsbar direkt, säger Mats Svensson, VD Svenska hem.

– Du behöver bara komma med en necessär och lite kläder. Allt annat finns här, flikar Linda Hornberg, försäljningsansvarig, Svenska Hem, in.

Långsam process för temporära bygget

De nya bostäderna byggs med tillfälliga bygglov, som kan förlängas fem år i taget, men som längst i 15 år.

Men för att vara tillfälliga bostäder på ett temporärt bygglov har processen tagit lång tid anser Älvstrandens tidigare ordförande Mattias Jonsson (S) som var med och planerade projektet för omkring fyra år sedan.

– Man förväntar sig att processen från beslut till bostäder på plats ska gå snabbare än så här. Vi i politiken behöver fundera på hur vi kan snabba på liknande processer, säger han och fortsätter:

– Men nu står vi här och 800 snygga, hållbara lägenheter i trä har börjat monteras. Det skapar liv och kraft här i Frihamnen som är en central del i Göteborg som annars står öde. Det är start på någonting som kommer bli väldigt bra långsiktigt när man sedan börjar att bygga upp det permanenta delarna och få en tät innerstad här.

Planen är att de allra första Frihamnenborna flyttar in i februari då de första bostäder ska stå färdiga.

Målgruppen man riktar sig till i första hand är studenter, unga vuxna och företag.

Kommer det att vara studentpriser?

– Vi har valt att göra det "all-inclusive". Det innebär att vi tar inget extra betalt för tvätt-och diskmaskin, wifi eller möbler. Allt ingår i hyran och ska man jämföra med en vanlig hyreslägenhet få man tänka på allt man betalar separat, säger Mats Svensson.

Torgyta på gång

Vid bygget ute på piren tar sig Älvstranden utvecklings nya ordförande en närmare titt på området kring modulerna.

– Det är ett fantastiskt läge för bostäder och jag är glad att man kan utnyttja den här marken. Går man längre ut på piren är det redan snygg torgyta med gatsten. Det kommer bli riktigt bra här, säger Tomas Nilsson (M).

Mer om de temporära bostäderna.

Lägenheterna är enrumskabiner med sovloft, antingen 27 eller 34 kvm.

Hyra från 6 950 kr/månad.

Det är studios med all-inclusive: i hyran ingår möbler, inredning, hushållsel, wi-fi, AC-aggregat med kyla och värme. Disk- och tvättmaskiner ingår också.

Som boende i Waterfront Cabins har man tillgång till en egen app som ger hyresgäster all information om sitt boende. Dessutom får man sin nyckel i mobilen.

Älvstranden Utveckling har tecknat arrendeavtal som gäller fram till år 2035 med byggaktörerna Brofred Bygg och Entreprenad som ingår i Svenska Hem-koncernen och Tempohousing Scandinavia.

Visa merVisa mindre

MONTERING. Bostäderna kommer som kompletta lägenheter som monteras ihop på plats på Kvillepiren i Frihamnen. Foto: Lina Isaksson

WATERFRONT. Foto: Waterfront Cabins

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40