KRITIK. Ett LSS-boende på Hisingen får skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Foto: Mostphotos (genrebild)

Allvarlig kritik mot LSS-boende på Hisingen

”Kaotiskt och fysiska övergrepp.” Så beskrivs miljön på ett gruppboende på Hisingen. Nu riktar Ivo skarp kritik mot levnadsvillkoren på boendet.

  • Publicerad 05:41, 28 jan 2020

Bakgrunden till kritiken från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) grundas på flera klagomål gällande förhållandena på ett LSS-boende på Hisingen.

Efter beskrivningar om en kaotisk miljö, uteblivna omvårdsinsatser och fysiska övergrepp genomförde Ivo en rad inspektioner av boendet under förra året. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

I Ivo:s slutbedömning konstateras att samtliga personer i det aktuella LSS-boendet har omfattande och komplexa funktionsnedsättningar och att det ofta är för mycket folk (personal och boende) i lokalerna, som enligt Ivo inte är inte optimala för ändamålet:

"Lokalerna skapar konflikter. Vissa boende vill röra på sig mer och stör då andra. Det blir också trångt eftersom det är mycket personer "

Kräver Hisingen på 150 000 för vanvård

Efter en tillsyn fastslår Ivo bland annat att verksamheten inte ger förutsättningar för att de boendes vardag ska bli ”förutsägbar, begriplig och trygg”. Levnadsvillkor som enligt bestämmelser ska ingå i insatsen för bostad med särskild service.

Ivo pekar även på brister i fråga om personalens kompetens gällande kunskaper om de boende funktionsnedsättningar och om metoder i kommunikation.

Kräver svar från nämnden

Myndigheten riktar också kritik mot dokumentationen om de boende som i vissa fall saknas helt.  

Nu kräver Ivo att den aktuella stadsdelsnämnden redovisar planerade eller genomförda åtgärder för att komma till rätta med de allvarliga bristerna.

Mer om LSS:

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - LSS

Personer med omfattande funktionsnedsättning har rätt att ansöka om stöd för att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. Det är syftet med Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

LSS innehåller tio olika typer av hjälp för att ge stöd och service:

Rådgivning och annat personligt stöd.
Personlig assistans eller ekonomiskt stöd till sådan assistans.
Ledsagarservice. Kontaktperson. Avlösarservice i hemmet.
Korttidsvistelse utanför hemmet.
Korttidstillsyn om du är skolungdom över tolv år.
Bostad i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar som behöver bo utanför föräldrahemmet.
Bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för dig som är vuxen.
Daglig verksamhet för dig i yrkesverksam ålder som saknar arbete och inte utbildar dig.
 

Källa: 1177

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12