Ny framtid. Bygget av 200 nya lägenheter på Altplatsen är en del i jubileumssatsningen BoStad 2021. Foto: Johanna Roos

Althallen öde i väntan på domslut

I Ruddalen planeras för både ett nytt centrum och nya bostäder, men just nu står projektet och stampar. Först när Mark- och miljödomstolen beslutat om en överklagan från närboende kan den gamla Althallen rivas.

  • Publicerad 05:30, 27 sep 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I början av sommaren packade butikskedjan Lidl ihop och blev därmed den sista hyresgästen att lämna Althallen i Ruddalen. Gallerian som tidigare inrymt bland annat mataffär, skomakare, servicebutik och färgaffär har ekat tom sedan dess. På den eftersatta parkeringen utanför står en röd Volvo med krossade rutor och punkterade däck.

På Stadsbyggnadskontoret ligger just nu en färdig detaljplan för hur den nya Altplatsen ska växa fram.

Lidl lämnar Althallen i Frölunda

Planförslaget inrymmer lokaler för centrumändamål samt parkeringsgarage i en suterrängbyggnad mellan Musikvägen och Altplatsen. Bostadshus byggs sedan ovanpå det upphöjda kvarteret. Planen möjliggör för 200 lägenheter och 2000 kvadratmeter centrumverksamhet.

Höghus upprör

Detaljplanen klubbades igenom av Kommunfullmäktige i slutet av maj och knappt två veckor senare lämnade närboende in en överklagan till Mark- och miljödomstolen. Protesterna handlar om ett av de nya bostadshusen, som de menar kommer bli såpass högt att det helt skulle skymma deras utsikt. Enligt skrivelsen skulle nybyggnationen även bidra till problem med insyn och en känsla av instängdhet. Därför vill man att huset sänks med två våningar.

Det är nu upp till Mark- och miljödomstolen att fatta beslut i frågan och fram tills dess står projektet still.

Kritiserad byggherre tar över vid Althallen

Enligt Charlotte Stenberg Magnusson, beredningsjurist på Mark- och miljödomstolen i Vänersborg, är chanserna att få igenom överklagan små.

– Det är mycket mer vanligt att vi avslår överklaganden. Mycket ligger inom den kommunala bestämmanderätten, men visst är det fortfarande så att en detaljplan kan upphävas.

I väntan. Detaljplanen möjliggör för ett nytt centrum i Ruddalen. Foto: Johanna Roos

Troligtvis hyresrätter

Turerna kring vem som ska bygga vid Altplatsen har varit flera och i december tog Altplatsen Utveckling AB, som leds av Bra Boende Centralt, över stafettpinnen och samtidigt kopplades Odalen fastigheter in, som kommer att driva projektet.

Från början var tanken att entreprenaden skulle sätta igång redan innan årsskiftet, men nu blir starten fördröjd.

Närmare detaljer kring utformandet av platsen är ännu för tidigt att prata om, menar Oscar Taube, VD för Bra Boende Centralt.

– Som det ser ut nu blir det sannolikt hyresrätter för vi kommer inte hinna sälja bostadsrätter. Just nu är det inte aktuellt med några studentbostäder, men eventuellt någon form av boende, kanske för äldre.

– Vi kommer att satsa på kvalitet framför kvantitet, säger han.

Klart: Ny entreprenör bygger på Mandolingatan

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57