Foto: Lovisa Hansson

Älvstranden om Fluss: "Står inte över lag och allmänt hyfs"

Kristi himmelsfärdshelgen skulle ha inneburit en fyra dagars comebackfest för populära Café Fluss som återuppstått på Bananpiren. Ett uppsagt hyresavtal innebär att planerna nu grusas.

  • Publicerad 11:53, 25 apr 2022

Vår förhoppning är att den här konflikten fortfarande kan lösas i samförstånd.

Efter en uppmärksammad kamp för att Café Fluss skulle få vara kvar i Frihamnen, revs kaféet hösten 2020. Året efter stod det klart att Fluss skulle få återuppstå på nytt på Bananpiren.

När GöteborgDirekt för ett år sedan besökte dem, sken ägarna Johan Schmeling och Johan Hedén i kapp med solen när de berättade om planerna för sitt kombinerade kafé/restaurang/uteställe.

– Det känns otroligt bra och det är tack vare alla som engagerade sig för oss som vi har orkat kämpa för detta, sa Johan Hedén då.

Efter stora engagemanget – Café Fluss öppnar på ny plats

Nu, en månad innan den tilltänkta invigningen, står det klart att fastighetsbolaget och förvaltaren Älvstranden Utveckling sagt upp avtalet för Fluss.

Vilket i sin tur innebär att ägarna har fått ställa in sin fyra dagar långa invigningsfest som var planerad till Kristi himmelsfärdshelgen.

Bestrider skäl för uppsägning

Det som utifrån tycks vara ett drastiskt beslut grundar sig i friktion mellan parterna som pågått under en längre tid, enligt Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.

Uppsägningen baseras bland annat på polisanmälningar om stöld mot Fluss ägare, att de börjat bygga utan att ha ansökt om bygglov och att de vid tillfälle betett sig hotfullt mot Älvstrandens personal.

– Vi vet att det är en verksamhet som uppskattas av göteborgarna och att många nu är besvikna över att det inte blir av. Men visionen står inte över lag och allmänt hyfs, säger Lena Andersson.

Finns det något som Älvstranden hade kunnat göra annorlunda?

– Vi har från start varit medvetna om att det behövdes en fast hand i det här projektet. Det som ägarna har sett som oanmälda besök och onödig byråkrati har vi sett som nödvändigt för att verksamheten ska uppfylla de grundläggande kraven. Vi hade kanske kunnat vara tydligare från början vilka förväntningar vi hade.

Hoppas på lösning

Fluss ägare motsäger sig samtliga anklagelser och har överklagat uppsägningen.

I ett mejl till GöteborgDirekt skriver Johan Schmeling: "Vi känner oss trygga med vår bevisning att deras anklagelser är felaktiga."

Senaste den 30 april ska Café Fluss ha flyttat ut från Bananpiren.

Johan Schmeling. Foto: Lovisa Hansson

Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling. Foto: Älvstranden Utveckling

Det har hänt:

• 2018 startade Johan Schmeling och Johan Hedén Café Fluss vid Pöl Harbour och Svettekörka i Frihamnen. Då hade de ett hyresavtal som förnyades ett år i taget.

• Kaféet blev snabbt ett populärt besöksmål och när det tre år senare stod klart att Fluss skulle behöva rivas på grund av bygget av Jublieumsparken var det många göteborgare som protesterade. Totalt skrev 10 000 under en namninsamling om att kaféet skulle få vara kvar.

• Trots protesterna revs Fluss hösten 2020. Men året efter, våren 2021, erbjöd Älvstranden Utveckling ägarna en ny plats, längst Kajskjul 105 på Bananpiren. Hyresavtalet skrev på 5+5+5 år vilket innebar att avtalet kunde förlängas med fem år max två gånger.

• Under våren 2022 sa Älvstranden Utveckling upp avtalet och Fluss måste återigen rivas – en månad innan den tilltänkta invigningen.

Visa merVisa mindre

Vändning. För ett år sedan var det glada miner när GöteborgDirekt besökte Café Fluss som höll på att ta form på Bananpiren. Nu står det klart att Fluss måste lämna platsen. Foto: Lovisa Hansson (arkiv)

Vi är GBG