Älvstranden riskerar miljonskadestånd

Älvstranden utveckling-koncernen riskerar att få betala över 40 miljoner kronor i skadestånd till en tidigare hyresgäst. Det står klart sedan försök till förlikning gått bet.

  • Publicerad 08:29, 4 apr 2018

De leker med skattebetalarnas pengar

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Jag hade inte förväntat mig det här av ett kommunalt fastighetsbolag, säger Börje Grahm som var vd på Långedrags teknik. Det står i deras stadgar att de ska jobba för mångfald och det gör de inte. De jagar bort alla små företag och sätter in jättarna. Jag är helt bedrövad.

I 26 år lagade Långedrags teknik båtar och sålde båttillbehör och reservdelar i en lokal på Lindholmen. I december 2016 erbjöd Fastighetsbolaget Fribordet, ett bolag inom kommunala Älvstranden-koncernen, ett nytt hyresavtal där hyran för Långedrag tekniks lokaler närapå fördubblades.

– Vi anade ugglor. Tidigare har vi fått höjningar på två, tre procent och nu plötsligt dunkade de till med 100 procent. De ville ju bli av med oss, säger Börje Grahm. Med en sådan hyreshöjning hade vi gått i konkurs. Jag är säker på att de visste det.

Tvungna att ersätta

När de för ett år sedan fick veta att Älvstranden utveckling hade en intressent som ville ta över hela området kände de att företagets dagar var räknade. Där och då tog de beslutet att säga upp sin personal och lägga ner Långedrags teknik. Under sommaren i fjol stämde de Älvstranden på den summa företaget var värderat till och uteblivna intäkter. Totalt drygt 40 miljoner kronor.

– Det är så man gör. Hade de sagt upp oss för avflytt hade de varit tvungna att ersätta oss, säger Börje Grahm.

40 miljoner kronor, är det en rimlig summa?

– Jag tycker att den är för liten. Om vi hade hittat någonstans att flytta verksamheten hade vi behövt det dubbla för att starta upp.

Välkomnar prövning

I ett mejl till Göteborg Direkt skriver Karl Larsson på Front advokater, som företräder Fribordet, att det är olyckligt att parterna inte lyckades nå en uppgörelse men att Fribordet välkomnar en objektiv prövning om skadestånd. Hyreshöjningen på cirka 70 procent handlade inte om att Fribordet ville bli av med Långedrags teknik utan att de skulle komma upp i marknadsmässiga hyror.

– Fribordet kan inte uppfatta hyresgästens agerande på annat sätt än att man har sökt den nu pågående processen, i förhoppning om att Långedrags Tekniks ägare därigenom kan få ekonomisk ersättning utan att behöva fortsätta arbeta eller behöva sälja sitt bolag, skriver han. När hyresgästen på detta sätt medvetet har sökt den uppkomna situationen är det svårt att tänka sig att den hade gått att undvika. 

Skattebetalarnas pengar

Försöken att nå förlikning har alltså gått i stöpet. De summor Älvstranden utveckling har erbjudit Långedrags teknik är enligt Börje Grahm ”inte ens plåster på såret”. Nu väntar rättegång.

– Det känns förjäkligt egentligen. Det här skulle de ha löst innan, en rättegång kommer kosta mer. De leker med skattebetalarnas pengar, säger Börje Grahm. Men jag kan inte se någon annan utväg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG