Ambulanspersonal rycker in med vaccin i skolorna

Ambulanspersonal besöker Göteborgs skolor under hösten med uppdrag att vaccinera elever från tolv år. "Det är spännande och smidigt att ta det i skolan," säger en elev på Nordhemsskolan.

  • Publicerad 05:30, 19 nov 2021

Det var spännande och smidigt att ta det i skolan.

“Det känns som mensvärk i armen!” “Vad det här allt?” "Nästan ingen är spruträdd.”

I Nordhemsskolans aula strömmar elever in med en samtyckesblankett och ut med ett vaccinationskort. Samtidigt sticker ambulanspersonal nålen i några nior medan andra sitter någorlunda stilla och väntar ut de långa 15 minuterna. 

Vaccinationen mot covid-19 av den hittills yngsta åldersgruppen – 12 till 15 år – är i full gång i skolorna. 

Det är ambulansen inom Sahlgrenska som har fått i uppdrag av regionen att hjälpa till med vaccineringen.

– Skolan sköter allt administrativt. Vi ska bara sticka i armen och registrera, säger Ola Alfredsson, sektionsledare/ambulanssjuksköterska SU Ambulans. 

Han och ambulansteamet har redan varit runt på flera skolor i Göteborgsområdet för att ge dos 1 och kommer fortsätta åka runt till alla som vill även har fått dos 2. 

"Märkte inte sticket"

Kiera Angervall, 15 år har precis fått sin första vaccinspruta.

– Jag tycker det är bra att vi får vaccinet i förebyggande syfte. Och sticket märkte jag knappt, säger hon. 

Vaccinatören Ann-Britt Ängerheim stämmer in. 

– De är väldigt duktiga och lugna här. Ibland kan elever hetsa upp varandra och man får lirka lite med dem men i dag har det gått jättebra, säger hon. 

Vaccinationsviljan stor

Fram till 8 november hade 23,2 procent av 12- till 15-åringar i Göteborgs kommun fått dos 1. Motsvarande siffra för regionen som helhet var 40,1 procent, uppger regionen. Men siffrorna ändras hela tiden.

Vaccinationsviljan bland eleverna i aulan är stor men samtidigt är de som är här med på noterna. Deras vårdnadshavarna också eftersom de har godkänt proceduren.

Men det har inte varit helt enkelt att sprida informationen om vaccinationstillfället.

– Skolan skickade information för några veckor sedan på Hjärntorget, men alla loggar inte in där. Men nu har vi haft föräldramöten och då rasslar det till med medgivande, säger Christina Hammenfors, skolsköterska. 

I aulan sitter Asal Mobasher och stöttar en vän. Hon tog sin första dos igår.

– Det känns jättebra. Det var spännande och smidigt att ta det i skolan. Varken jag eller mina föräldrar tvekade innan, säger hon.

Vaccinerad. Asal Mobasher och stöttar en vän. Hon tog sin första dos Foto: Anton Engblom/Byrd

Vaccin mot covid-19 till 12- 15-åringar

Barn mellan 12 och 15 år erbjuds vaccination under hösten. Det är frivilligt och kräver samtycke från samtliga vårdnadshavare. Vaccination sker i första hand i skolan, men det är också möjligt att vaccinera sig hos valfri vaccinatör i mån av lediga tider.

Om vaccination sker utanför skolan ska en vårdnadshavare medfölja och skriftligt samtycke finnas från båda vårdnadshavarna. Ifall barnet vill vaccineras men det saknas samtycke från samtliga vårdnadshavare kan vaccinationsmottagningen göra en individuell mognadsbedömning. Inom Västra Götalandsregionen görs mognadsbedömningen från och med det år barnet fyller 15 år.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmän vaccination mot covid-19 från 12 års ålder i Sverige. Det är Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty som ges till barn 12-15 år.

För barn mellan 12 och 17 år rekommenderas minst 7 dagars mellanrum mellan vaccination mot covid-19 och andra vacciner inklusive säsongsinfluensa. 

Källa: 1177

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21