Ami är dansaren som berättar en historia om galenskap

Ami Skånberg Dahlstedts utforskande av japansk traditionell dans utmanar. Nu kommer "Yamamba – vals för en sårad släkting" som binder samman Sverige och Japan,

  • Publicerad 16:02, 2 dec 2018

Hon är dansaren från Brännö som sökt sig till japansk traditionella dans. Med utforskande och instudering av den har hon till och med blivit doktorand i ämnet i London.

– Den är rituell, men inte religiös. Den viktigaste publiken är inte den som sitter i salongen utan den som varit där tidigare, förklarar hon.

Det vill säga, dansen är ett sätt att vörda sina anfäder.

Ami Skånberg Dahlstedt funderade kring det och började spinna på historien om sin mormors mor. Tora som växte upp i Småland, emigrerade till USA, för att komma hem, bli gift, få barn, förlora ett barn och sedan bli mentalsjuk.

– Hon jobbade så hårt i hela livet. Så dog ett av hennes fem barn och då blev hon sjuk, berättar Ami Skånberg.

Tillsammans med dansaren Anna Emilsson, ljusdesignern Åsa Holtz, musikern Kajsa Magnarsson och videokonstnären Meritxell Aumedes har hon gått grundligt tillväga.

I april var sällskapet i Tokyo för inspiration och instudering av dans. Anna Emilsson och Ami Skånberg Dahlstedt har gjort intervjuer och research för "Yamamba – vals för en förlorad släkting", en föreställning som innehåller dans, sång, musik, ljus och videoprojeceringar.

Yamamba är en äldre kvinna ur den japanska berättartraditionen. Hon är en gudinna eller demon som vaktar bergen. Med dansen som berättarmedel förenas denna kvinna med Ami Skånberg Dahlstedts mormor.

Yamamba – vals för en sårad släkting

Är: En dans-, video och musikföreställning som blandar japanska traditionell dans med modern, elektronisk musik. För idé, koreografi och dans står Ami Skånberg Dahlstedt. På scen också Anna Emilsson, dans, Åsa Holtz, ljus, och Kajsa Magnarsson, musik och sång. Meritxell Aumedes: video.

Premiär: 5 december på Atalante.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47