Anders ser rött för rättvisa i samhället

Anders Westgerd är en arg jävel. Det har han skäl till. Det är också hans drivkraft. Sittande i sin rullstol står han upp för funktionshindrades rätt i samhället.

  • Publicerad 06:20, 19 maj 2019

Provocerande produkter. CP-ölen, Retard-Beer, "p-boten" och CP-dockan. Produkter skapade för att göra uppmärksamhet. Foto: Kai Martin

Ser rött. Anders Westgerd ser ut sitt perspektiv på hur självklara saker i samhället saknas för människor med funktionshinder. Foto: Kai Martin

Titta på Anders Westgerds svar i enkäten om hans Göteborgsfavoriter. De skulle ensamma kunna tjäna som svar för hela intervjun. För på något vis sammanfattar de perspektiven på livet som han ständigt möter.

"Gamla Ullevi – om det är en varm, skön dag."

"Spårvagn – jag skulle gärna åka kollektivt, om det gick."

Jo, som rullstolsburen sedan 1995 är det ständigt med vetskapen om att han inte kommer in var som helst eller kan göra vad han vill.

Klart att han blir förbannad. Tänk bara tanken själv, att den restaurangen du vill gå på inte är inte att tänka på för att det inte passar för "såna som dig".

Rastlös

Eller att sticka iväg på en restresa med grabbgänget.

– Nej, det går inte. Allt måste planeras få jag reser. Ändå kan allting gå fel, rullstolen kan hamna på vift eller ramen knäckas. En restresa är inte att tänka på. Punkt.

Han är verbal, har allt spring i benen i huvudet. En rastlös individ som får utlopp för sin kreativitet genom sitt jobb, som verksamhetsledare på GIL (Göteborgskooperativet för indipendent living), som sitter strax söder om Liseberg.

– Jag stod på näsan genom en skidolycka 1995 och bröt nacken. Jag var 20 år och det blev starten på en tuff resa. Jag som var fördomsfull och svängde mig mycket med CP och var obekväm då någon med funktionshinder kom nära mig, var plötsligt en av dem, berättar han som då genom ett ögonblick blev förlamad från bröstet och nedåt.

Inte bara nacken hade tagit stryk. Hela hans personlighet gick blev sönderslagen.

– Jag bodde ensam i lägenhet på Linnégatan och när jag kom hem skulle jag leva ett vanligt liv. Det var som att få en käftsmäll och jag hamnade i en djup depression. Jag tog avstånd från allt och alla, blev bitter och nedstämd. Jag skulle inte sitta i rullstol livet ut. Jag skulle gå om ett halvår, förklarar han.

Kom tillbaka

Men han som innan olyckan var en stökig människa fick sig en näsbränna. Sakta men säker kom han tillbaka.

– Det var ingen quick fix att ta sig ur avgrunden. Men jag bestämde mig och accepterade situationen.

På gymnasiet hade han läst ekonomi, men var egentligen mest intresserad av mode. Nu tog han sats mot en civilekonomexamen, kryddade den med en master och pluggade i Miami mellan 1998 och 2002.

När han väl kom hem blev han snart varse skillnaden mellan att leva i USA med stor tillgänglighet för människor med funktionshinder och Göteborg.

Skillnad

– Där var jag fantastiskt självständig. Men det kan jag fortfarande inte vara i Göteborg. Här är exempelvis inte stadskärnan tillgänglig. I kollektivtrafiken finns det 118 spårvagnar som jag inte kan åka, säger han.

– Det handlar inte bara om mig. Alla med ett funktionshinder ska kunna ingå i detta samhälle

Med CP-ölen 2013, CP-dockan, Retard-ölen med flera har uppmärksamhet skapats kring funktionshindrades rättigheter.

– Våra frågor är inte så sexiga och vi fick ingen uppmärksamhet. Men med provokation och humor i sammanhang där det inte förväntas får vi det, säger han.

Anders Westgerd

Är: 45 år, verksamhetsledare för GIL (Göteborgskooperativer för indipendent living), kreatör, civilekonom med en master i ekonomi. Född i Halmstad. Kom till Göteborg som sexåring. Bor i Linnéstaden med tvillingar, 7 år. Blev rullstolsburen genom en skidolycka 1995 då han jobbade som skidlärare i Alperna.

Hobby: Gillar öl ("Går på snus, kaffe och energidryck – öl på fredagar och lördagar"), att titta på skidor, dock framför teven. Det är för kallt att följa sporten ute. Köper skor mer än gärna och är noga med sin frisyr. Klipper sig en gång i veckan.

Visa merVisa mindre

Anders Westgerds Göteborgsfavoriter

Scandinavium – Gamla Ullevi

In Flames – Håkan Hellström

Linnégatan – Avenyn

Färja – Spårvagn

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Filmfestivalen – Bokmässan

Stadsteatern – Folkteatern

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Röda sten – Saltholmen

Delsjön – Slottsskogen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40