Att prata. Det handlar Projekt Pratas event på Yex box i Gamlestaden om. Foto: Privat

Andrea vill normalisera stamning

Kvibergsbon Andrea Stéen har stammat hela sitt liv. Hon har gått från att känna skam till att vilja förändra omvärldens synsätt kring stamning.

  • Publicerad 17:00, 20 okt 2021

Vill synliggöra. Andrea Stéen, grundare av Projekt Prata, vill normalisera stamning. Foto: Privat

27-åriga Andrea Stéen beskriver sin tonårstid som tuff. Då började hon utveckla talrädsla och social fobi på grund av att hon stammade.

– Som ung vill man inte känna sig annorlunda. För mig kändes stamningen som ett fel, något som jag bara ville försöka få att försvinna. Det ledde till att jag inte kunde vara mig själv, vilket var jättejobbigt, berättar hon.

Det var genom att som 20-åring åka på läger och konferenser där det fanns en gemenskap, som Andrea började acceptera sig själv.

– Det var väldigt stärkande att få träffa andra. Då planterades fröet att stamningen kanske kunde vara en del av mig, att jag också har rätt att ta plats.

Grundade Projekt Prata

För drygt två år sedan tog Andrea steget att starta Projekt Prata som arbetar för att synliggöra och normalisera stamning.

– Vissa möts av diskriminering för att det finns personer som tror att man inte kan kommunicera eller för att man till och med ses som mindre intelligent. Att stamma handlar inte om att man är nervös, stressade eller inte vet vad man ska säga. Det är vanliga missuppfattningar som finns i vårt samhälle.

Internationella stamningsdagen

På fredag är det Internationella stamningsdagen. Då passar Andrea Stéen och Projekt Prata på att ha sitt första fysiska event på Yesbox i Gamlestaden, där personer som stammar får stå på scen och ta till orda. Men eventet riktar sig också till anhöriga, vänner och de som är intresserade av att lära sig mer om stamning.

Eventet "Nu pratar vi" hoppas de ska bli en återkommande företeelse.

– För många som stammar kan det ta lång tid att känna sig accepterade som de är. Genom ett sådant här event, där personer som stammar får stå i centrum och ta plats, hoppas vi kunna stärka mångas självkänsla, säger Andrea Stéen.

Vad är stamning?

Stamning karaktäriseras av svårigheter att komma fram i sitt tal, även när personen vet vad den vill säga. Det kan ske i form av blockeringar, upprepningar och förlängningar. Alla stammar inte likadant, utan stamning kan visa sig och bete sig på olika sätt. Många som stammar använder sig ibland av olika tricks och tekniker för att ta sig igenom ett stamningstillfälle eller för att helt försöka undvika det. Det kan visa sig som olika läten eller grimaser, men även genom konstgjorda pauser, utbyte av ord eller kanske till och med tystnad.

Källa: Projekt Prata

Visa merVisa mindre