Finalist. Andreas Grym och de andra två finalisterna har valts ut från över 150 nomineringar som kommit in från svenska allmänheten under hösten. Foto: Childhood

Andreas skyddar barnen på nätet

Andreas Grym arbetar som IT-brottsutredare på Polisen i Göteborg där han bekämpar sexualbrott mot barn. Nu är han finalist till Childhoodpriset 2019.

  • Publicerad 16:30, 6 dec 2019

Utmärkelsen Childhoodpriset vill lyfta människor som sällan får erkännande för sin insats, men som gör verklig skillnad för barn.

Av 150 nominerade har 3 valts ut, en av dem är IT-brottsutredaren Anderas Grym från Göteborg som arbetar inriktat mot internetrelaterade sexbrott mot barn.

– Jag identifierar misstänkta och målsägande, säger han.

Varför tror du att just du har nominerats?

– Jag har hållit på några år med detta och har haft ett par framgångsrika ärenden som lett till fällande domar, säger Andreas Grym.

I sitt jobb har han lyckats identifiera hundratals barn som utsatts för nätbaserade sexuella övergrepp och spårat misstänkta gärningsmän. Han var bland annat med i utredningen som ledde till att en man från Ulricehamn greps 2015 och sedan dömdes till 8 års fängelse. Förundersökning på över 10.000 sidor och innefattade brott på över 100 barn.

– Det är väldigt tidskrävande. Dels använder vi öppna källor på nätet, dels har vi andra hjälpmedel som jag inte kan gå in på.

När mår du som bäst i ditt jobb?

– Det är när vi fått tag i en misstänkt och börjar jobba i dennes beslag för att hitta barnen. Det är då jag grottar ner mig som bäst.

När mår du som sämst i ditt jobb?

– När man ser vad många barn och unga får utstå på grund av att de hamnat i klorna på en groomare. Vissa bilder kan göra väldigt ont, när man kan se vad som föregått, säger han.

Hur skulle det kännas om du vann priset?

– Jag är jättenöjd att vara nominerad, det sätter ljuset på vår verksamhet. Prispengar i all ära, då skulle man kunna åka på någon intressant utbildning. Men jag är jättenöjd med att få vara med och prata om det här, säger Andras Grym.

Childhoodprise

Priset instiftades 2019 som en del av barnrättsorganisationen Childhoods 20 årsjubileum och vill uppmärksamma de människor i Sverige som är avgörande för att hålla barn trygga men vars arbete inte alltid syns mest.

Syftet är att hedra en person som utmärker sig inom sin yrkesroll, visar stort personligt engagemang, förmåga att samverka med andra och har uppnått konkreta resultat för att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp.

Prissumman på 50 000 kr ska användas till något som gör att pristagaren blir ännu bättre i sin yrkesroll, t ex till deltagandet i en internationell konferens, en studieresa eller vidareutbildning.

Vinnaren utses i Stockholm den 9 december, med Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine som prisutdelare.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57