Bert och Lars Andréasson. Foto: Jan Johansson

Andreasson lirar solo på Odinsgatan

Andreasson Musik firar 70 år. Nyligen gick branschkollegan och butiksgrannen 4 Sound i konkurs, men på Andreasson ser man ljust på framtiden.

  • Publicerad 16:56, 30 okt 2019

– Det gäller att följa med i utvecklingen, vara strukturerad och ha kunnig personal och bra service, säger Bert Andreasson om musikaffärens framgångsrecept.

Han har passerat pensionsstrecket men fortsätter ändå.

– Det här kan man inte släppa. Det är en livsstil, säger Bert.

Han och brodern Lars är fortfarande majoritetsägare i familjeföretaget.

– Jag blev kvar här. Det var inte meningen från början. Jag var väldigt ekonomiintresserad. Det var den vägen jag hade tänkt, för väldigt många år sedan.

Ekonomiintresset har Bert haft nytta av även i musikaffären där han nu för tiden mest har administrativa arbetsuppgifter. Men helt omusikalisk är han så klart inte.

– Jag äger instrument men spelar inte så mycket längre. Det var mer förr. Men man kan ju fuska på piano, gitarr och lite dragspel, säger han blygsamt.

Familjesagan tog sin start när pappa Yngve Andréasson började på Hagströms musik 1949. Att sönerna Bert och Lars 70 år senare skulle driva vidare butiken hade han knappats kunna ana.

– Skulle man gå tillbaka till hur butiken var då hade vi inte överlevt. Samma sak gäller för både 60-, 70-, 80-, 90- och 00-talen. Det är kunderna som styr. Vi har varit snabba på att ändra sortimentet. Plötsligt är det andra fabrikat och produkter som gäller. De senaste åren har det varit viktigt med webbutiken, säger Bert.

Är det kunder som kommer in och provar instrument för att sedan gå hem och beställa billigare på nätet?

– Det har hänt många gånger. Det vet vi också, och det kommer att hända igen. Men jag kan också märka en trend att många vill ha kunskap och service och är beredda att betala några procent mer för att få det.

Ett av de mer minnesvärda kundbesöken var när medlemmar i ABBA själva kom in i butiken i Göteborg för att köpa kablar. För två år sedan gick flytten från Södra Larmgatan till Odinsgatan där de blev granne med 4 Sound, som nyligen gick i konkurs. Den konkurrensen upplevde Bert dock som positiv.  

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att de gått omkull. För min del hade gärna alla musikbutiker fått ligga på Odinsgatan. Butikerna hjälper varandra.

Musikjätten ansöker om konkurs – ”känns för jävligt”

Faktum är att Andreasson under en period också ingick i 4 Sound-koncernen. Men 2009 valde de att dra sig ur.

– Jag trodde inte på affärsidén. En fördel vi som litet familjeföretag har mot en stor koncern är att vi är snabba på beslut, extremt snabba. Där är det en fördel att vara mindre, säger han.

Du och din bror blir inte yngre. Är det viktigt är att familjen lever vidare inom företaget?

– Ska jag svara med hjärtat är svaret ja, självklart. Realistiskt är det också fullt möjligt. Min brorsdotter jobbar timmar och min son jobbar heltid. Men kommer rätt köpare så skulle vi överväga det. Men vi har tackat nej till bud, det har vi.

Hur firar ni 70-årsdagen?

– Vi firar i tre dagar, onsdag, torsdag och fredag. Det blir lite extraerbjudanden och så där, säger Bert.  

ODINSGATAN. Efter att ha blivit alltför trångbodda flyttade man verksamheten till Odinsgatan 2016. Foto: Privat