ANGERED ALLIANS. Har fått bidrag från kommunen för att utveckla fotbollen i Angered. Foto: Mostphoto

Angered Allians räddar fotbollen i förorten

Fotbollsföreningarna i Angered har länge haft problem med att locka både tränare och spelare. Nu ska det bli ändring på det. Nybildade Angered Allians ska vända trenden och har fått miljonbidrag från kommunen.

  • Publicerad 11:34, 19 feb 2019

Den nybildade paraplyorganisation Angered Allians består av fotbollsföreningarna Angered MBIK, Gunnared KIF, Angered IS, Lärje Angereds IF och Gunnilse IS. Tillsammans ska de stärka fotbollskulturen i stadsdelen och engagera fler barn i lagsporten.

– Vi gör detta för att skapa bättre förutsättningar i Angered, både för breddfotbollen men även för att höja kvalitet och erbjuda en riktigt bra utbildning för de som vill försöka bli bra fotbollsspelare. Vi måste satsa hårt på tjejfotbollen också, säger Tomas Gustafsson, klubbchef, Gunnilse IS.

Nödropet: Fotbollen hotad i förorten

De senaste åren har fotbollsklubbarna i Angered haft svårt att få barn- och ungdomsverksamheten att överleva genom ideella krafter. Men nu har Angered Allians fått ett utvecklingsbidrag från kommunen på 1 435 000 kronor för att genomföra en första satsning.

– Det stora målet är att vi vill fördubbla antal fotbollsspelare på tre år. Då måste vi få lite muskler för att kunna anställa instruktörer och pedagoger så det är vuxna på plats när kidsen kommer, säger Tomas Gustafsson.

Tanken är även att Angered Allians ska samverka bättre med skolorna i stadsdelen för att nå ut och skapa ett hållbart fritidsintresse bland ungdomarna. Detta genom att ha träning i anslutning till skolans slut eller på rasten och de även starta särskilda fotbollsspår.  

– Vi hade information om sommarfotbollsskola på fyra språk senast, men det fastnar någonstans. Här i Gunnilse kom 80 barn men vi har plats för 600. Vi måste synas mer i skolorna.

Nu hoppas Angered Allians även få stöd för anläggningar och att stadsdelen ska stödja projektet.

Göteborgsklubben tvingas lägga ned sitt A-lag

Angered Allians

Medlemmar: Angered MBIK, Gunnared KIF, Angered IS, Lärje Angereds IF och Gunnilse IS.

Mål: Engagera fler barn och unga i föreningslivet och målet är att på tre år öka antalet aktiva från 1 500 till 3 000.

Övrigt: Vill skapa ett gemensamt kansli för administration som föreningarna kan samnyttja för att kunna frigöra resurser i föreningarna som i stället kan ägnas åt praktiskt arbete med barn och unga.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11