VINNARE. Angered resecentrum vinner Trafikverkets arkitektpris. Foto: William Gustavsson

Angered resecentrum vinner prestigefyllt arkitektpris

Angered resecentrum vinner Trafikverkets arkitektpris. Det är utformningen såväl som samarbete mellan Wingårdh arkitektkontor och unga Angeredsbor som imponerar.

  • Publicerad 11:50, 15 mar 2020

Jag vill gratulera arkitekter, konstnär, beställare och den grupp av unga Angeredsbor som skapat den vinnande anläggningen Angered resecentrum.

”Tycker den är snygg.” ”Fult bygge!” ”Tycker den är fin! ”Det där var inte en estetiskt tilltalande arkitektur. Själlös, intetsägande.” ”Utmärkt val!”

När det först blev känt att Angered resecentrum hade chans på det prestigefyllda arkitektpriset, gick åsikterna isär bland Göteborg Direkts läsare.

Nytt resecentrum kan vinna arkitektpris

Men när årets vinnare inom kategorin infrastruktur korades på Arkitekturgalan i Stockholm tionde mars stod det klart att Angered resecentrum imponerar.

– Det är ett litet hus på en komplicerad plats som rymmer ett stort och viktigt innehåll. En värdig plats för väntan, paus och möten, säger Ingrid Alerås, arkitekt på Wingårdhs som står bakom designen.

Unga Angeredsbor delaktiga

Unikt i byggnadens utformning är att unga stadsutvecklare i Angered fått möjlighet att vara delaktiga i processen, vilket var uppskattat av juryn.

– Jag vill gratulera arkitekter, konstnär, beställare och den grupp av unga Angeredsbor som skapat den vinnande anläggningen Angered resecentrum. De hade god konkurrens av övriga tre nominerade anläggningar och är en värdig vinnare, säger Johan Folkesson, Trafikverkets chefsarkitekt och även juryordförande för Trafikverkets arkitekturpris.

Enligt Trafikverket handlar det om att infrastrukturanläggningar ska främja samhället genom att bidra till människors välbefinnande och genom sin utformning stödja goda och säkra beteenden i trafikmiljöer.

För Trafikverkets roll som samhällsutvecklare handlar inte bara om att bygga vägar utan i uppdraget ingår även att inspirera till och sträva efter att bygga anläggningar som är välfungerande, hållbara och sköna för ögat.

Juryns motivering

"Angereds resecentrum är ett identitetsskapande, tryggt nav i miljonprogrammets tidstypiska stadslandskap och en spretig trafikmiljö. Byggnaden genomsyras av hög kvalitet. Dess minimala fotavtryck och intrikata form ger maximal utdelning. Det engagerade samarbetet mellan arkitekten, unga Angeredsbor och beställaren är en föredömlig process som har resulterat i en originell, skimrande byggnad som är sprungen ur sin omgivning."

Om Trafikverkets arkitekturpris:

Trafikverket ska medverka i samhällsutvecklingen genom att skapa anläggningar och miljöer som är välfungerande, hållbara och vackra. Arkitekturpriset är ett sätt att inspirera och visa exempel på god arkitektur inom infrastruktur.

Trafikverkets arkitekturpris instiftades 2011 och delas ut vartannat år. Priset ska gå till en anläggning med genomarbetad utformning som samspelar med landskapet och människorna. En oberoende jury utser det vinnande förslaget.

Visa merVisa mindre