Angereds första restaurang fyller 40 år

Restaurang Bordet är en institution. Inte bara i Angered utan bland kvarterskrogarna i Göteborg i stort. Och be vem som helst nämna en kvarterskrog i förorten så lär Bordet dyka upp som klar etta. Nu firar Angereds första och mest kända restaurang 40 år.

  • Publicerad 12:43, 27 okt 2018

Beslutet om att bygga Angered Centrum togs av en enhällig kommunstyrelse redan 9 april 1975. Året därpå togs första spadtaget och den 26 oktober 1978 invigdes så Angered Centrum av H M Konung Carl XVI Gustaf efter att kungen åkt spårvagn från centrala stan.

Under de 40 år som Bordet har dukat upp till middag och fest så har Lena Immonen varit närvarande under 38. Det finns med andra ord ingen bättre lämpad att återberätta Bordets historia.

Vad tror du är den största anledningen till att Bordet lever kvar efter så lång tid?

– Menyn! Det har alltid varit bra klass på maten, en restaurang överlever inte 40 år om inte maten är bra. Under alla år som gått har vi bara haft fem olika ägare och det är också ett bevis på att Bordet fungerar som koncept. På köpet har vi alltid haft mycket stammisar och en blandad publik. Sedan öppningen har det alltid varit dans och disco, både fredag och lördag, ibland har vi kört liveband också, men oavsett har det alltid varit folk och det är bevis på att det fungerar.

– Alla känner till Bordet, även folk som inte är från Angered. Det är en mötesplats i ordets rätta bemärkelse, alla känner alla och känner du ingen så finns det ändå alltid någon här att prata med. Jag tror att många kommer hit just därför, bara för att ha nån att prata med, sen spelar det ingen roll var du kommer ifrån. Och så har det alltid varit, oavsett vilken del av stan du kommer i från… Här är alla lika välkomna.

Finns det något som fortfarande är sig likt?

– Planksteken, den har alltid funnits och finns fortfarande kvar. Det var en av de tidigare ägarna som fick för sig att ta bort den från menyn och det blev ett ramaskri, så den kom tillbaks lika snabbt som den försvann.

Vilken är den största förändringen?

– När jag började här kostade en stor stark 17:25 och sen hade man en tariff som man använde för att lägga på serveringsavgiften på några procent, det var ett helt företag att räkna ihop det så att det stämde. Nu är väl ölen något dyrare, skrattar Lena.

Om Angered Centrum som helhet?

– När Kungen var här var det väl ett 40-tal handlare och butiker. Som mest har det väl varit nästan dubbelt upp. Men sett till torget i stort så är det bara vi och Jerkstrands kvar sen premiären.

Finns det någon period under Bordets historia som sticker ut?

– 1980-talet var nog roligast, men det berodde nog mest på att jag själv var ung. På den tiden var det kö mest hela helgen, så mycket folk var det! Vi hade en återföreningen runt 2010 för gamla gäster som var här på 80-talet och det var extremt lyckat, alla kände alla och stämningen var på topp. Det är alltid lika roligt när det kommer in folk från förr som inte varit här på många år, men mig känner de fortfarande igen…

Kommer du ihåg första gången du själv satte foten här innanför dörrarna?

– Det var 1980. På den tiden bodde jag i Frölunda. Bordets ursprunglige ägare, Franco, hade en pizzeria på Frölunda torg och där fick jag jobb som pizzabagare. Nåt halvår senare sålde han pizzan i Frölunda och bad mig hänga med upp till Angered Centrum. Och på den vägen är det. Jag minns att jag pendlade under ett år sen flyttade jag till Lövgärdet och nu har jag varit här i 38 år… De har lagt klister under mina fötter för jag kommer aldrig här ifrån, skrattar Lena.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG