Angereds teater bjuder på s(c)enkonst

Det var tänkt att cirkeln skulle ha slutits. I vår skulle Ramtin Parvaneh ha gjort sin regidebut med pjäsen "Vi som ärvde" på Angereds teater – samma scen han startade sin karriär på 2006. "För egen del är det fantastiskt att pjäsen ändå kommer att få möta sin publik, även fast det blev uppskjutet" säger Ramtin Parvaneh.

  • Publicerad 16:00, 2 maj 2021

De händelserna fick mig att bli mer medveten om mig själv, vem jag är och vad jag ärvt från mina föräldrars flykt till Sverige.

Flyktingvågen 2015, och medierapporteringen som följde, var en händelse som satte i gång tankarna hos skådespelaren Ramtin Parvaneh. Hur flyktingarna inledningsvis togs emot med öppna armar, till det efterföljande bakslaget då migrationspolitiken skärptes och gränser stängdes i Europa.

– Det fick mig att bli mer medveten om mig själv, vem jag är och vad jag ärvt från mina föräldrars flykt till Sverige. Jag hamnade i någon sorts livskris, fick ångest och gick in i väggen, berättar Ramtin Parvaneh.

Ramtins föräldrar flydde från Iran när han var två år gammal. Till Göteborg kom familjen när han var fem och ett halvt år. De bosatte sig på Hisingen där Ramtin växte upp och gick i skola.

– Som barn integreras man och blir en del av samhället utan att reflektera över att det sker. Det är när man blir lite äldre som man blir medveten om att kanske inte alla uppfattar en som svensk. Plötsligt var jag blatten i klassen, berättar han och fortsätter:

– Länge lät jag det vara för det var jobbigt att pilla i, men runt 2015 började jag tänka på min egen och mina föräldrars resa igen.

Skrev ner sina tankar

För att bearbeta sina tankar och känslor började Ramtin skriva. Texterna som han producerade resulterade i olika projekt, varav idén till pjäsen ”Vi som ärvde” är en av dem.

Pjäsen tar avstamp i den iranska flyktingvågen till Sverige på 1980-talet och lyfter upp de fysiska, emotionella och psykologiska erfarenheterna av att fly och att leva i ett annat land, med en annan kultur. Och hur dessa erfarenheter ärvs ner till nästa generation.

– Vi har filmat intervjuer med några personer som gjorde den här resan för 40 år sedan. Det filmade materialet är en del av pjäsen. På scen möter publiken de som har ärvt, barnen till de som flydde, berättar Johanna Larsson som tillsammans med Ramtin står för regin.

Premiär 2023

Pjäsen ”Vi som ärvde” skulle spelas nu, våren 2021. Men som mycket annat har coronapandemin ställt till det och premiären har flyttats fram till 2023.

– För egen del är det fantastiskt att pjäsen ändå kommer att få möta sin publik, även fast det blev uppskjutet, säger Ramtin.

I väntan på premiären hoppas Ramtin Parvaneh och Johanna Larsson kunna släppa en film som de just nu håller på att spela in baserat på pjäsen.

– Filmen blir helt fristående, men baserad på samma teman. Vi vill att den ska få komma ut till skolor, men det är inte bestämt hur den ska distribueras än, säger Johanna Larsson.

Vi som ärvde

Idé: Ramtin Parvaneh

Regi: Ramtin Parvaneh och Johanna Larsson

Visas: Våren 2023.

Övrigt: Författaren Marjaneh Bakhtiari, rapparen Parham Pazooki, aritstern och poddaren Navid Modiri är några som har bidragit med texter som används i pjäsen.

Pjäsen inkluderar även inspelade berättelser från människor som flydde från Iran till Sverige under 1980-talet.

Visa merVisa mindre