Uppläsning. Sistaårseleven Amin Al Qatanani skrev det vinnande bidraget i Angeredsgymnasiets poesitävling. Foto: Lovisa Hansson

Angeredselever tävlade med sina ord

Hela 60 bidrag kom in när Angeredsgymnasiet utlyste en poesitävling. Tredjeårseleven Amin Al Qatanani berättar att orden bara flödade när han skrev det vinnande bidraget "Låt oss prata lite...". – Att använda poesi och dikter är ett bra sätt att få folks uppmärksamhet.

  • Publicerad 11:38, 24 maj 2022

Under lunchrasten i måndags förvandlades biblioteket på Angeredsgymnasiet till en spokenword-scen när skolans poesitävling skulle avgöras.

Med inlevelse och känsla läste eleven Ritta Haidar upp sin dikt som kretsade kring fördomar.

– För mig var det viktigt att förmedla känslan inombords, inte bara läsa högt. Hade dikten haft ett sorgligt tema hade jag framfört den på ett annat sätt, men den här gången var jag arg när jag skrev, säger Ritta Haider.

Bakom poesitävlingen stod skolans svensklärare som också fungerade som jury.

Att lära sig om poesi och testa att skriva dikt ingår i elevernas kursplan. Men utöver undervisningen anordnades workshops för de elever som ville förkovra sig lite extra.

– Scenpoeten Sara Garib har hållit i en workshop och eleverna har fått jobba med att sätta bilder till dikten, berättade läraren Anna Hedlund.

"Väldigt roligt"

Totalt fick lärarna in 60 olika bidrag. Av de skulle tre vinnare utses.

Under rubriken "Låt oss prata lite..." tog 18-årige Amin Al Qatanani avstamp i ordet demokrati och skrev en dikt på rim. Han tog den ärofyllda förstaplatsen i poesitävlingen.

– Det känns väldigt roligt att vinna och jag är väldigt stolt över min dikt. Just att hitta på rim tycker jag är kul och det är något jag ibland använder i mina presentationer, som en retorisk figur. Det är ett bra sätt att få folks uppmärksamhet.

Poesitävlingen har gett mersmak berättar Abdulahi Ali Mahamud. Han knep delad tredjeplats med sin dikt "Livsstilen".

– Jag skrev från hjärtat så det känns roligt att få ett pris. Nu vill jag skriva låttexter och ge musiken ett försök.