"Ångrar inte en sekund att jag växte upp i Tynnered"

Robert Hannah (L), riksdagsledamot och numera även författare. Den 24 september släpper han sin roman "Potatisskallen".

  • Publicerad 12:08, 19 sep 2018

Varför har du skrivit den här boken?

– Jag jobbar i riksdagen för att vända på utvecklingen i förorterna men jag känner ibland att ordets makt är större än vad jag själv kan påverka i riksdagen. Jag vill lyfta fram de ungdomar som jag stött på under min uppväxt och deras utmaningar och beskriva människor som väldigt sällan får komma till tals. De som kämpar för att lyckas i livet, säger Robert Hannah.

Med vilken känsla ser du tillbaka på din uppväxt i Tynnered?

– Jag ångrar inte en sekund att jag växte upp i Tynnered. Men jag minns samtidigt lärarna som vände bort blicken och ignorerade hedersvåld. Det var extremt stökigt och många ungdomar som rekryterades till kriminella gäng och det här har man inte tagit tag i vilket har lett till situationen i Tynnered i dag, säger Robert Hannah.

Vad är skillnaden mellan den förort du växte upp i och den i dag?

– Jag skulle säga att problemen är samma som då men de är värre i dag.

I boken beskriver du en frustration som fanns hos dig och många ungdomar i din omgivning. Kan du förstå att den kan ta sig uttryck i form av exempelvis bilbränder?

– Det finns absolut en sådan frustration men man måste komma ihåg att det är en extremt liten grupp som begår den här typen av brott. Min bok handlar egentligen inte om dem utan om alla andra som går runt och bär frustrationen inom sig.

Vi är GBG