Anhalt Göteborg – på flykt från kriget

Varje dag anländer flyktingar från Ukraina till Göteborg. På Nils Ericson Terminalen får de pusta ut, dricka kaffe och ställa frågor om det nya landet de kommit till.

  • Publicerad 16:22, 31 mar 2022

Jag rymde inte, utan är undantagen från militärtjänstgöring på grund av min hälsa.

Tolv dagar tog flykten till Sverige.

När familjen Baranovska anländer till Nils Ericson Terminalen en lördagsförmiddag i mars är det trötta blickar som tar in platsen de kommit till. En del av Nils Ericsonterminalen har skärmats av för flyktingar som kommer till Göteborg med Kiel-färjan. Här kan de få vila upp sig en stund, få mat och möjlighet att prata av sig med Röda korsets volontärer.

– En gång gick det två dagar innan vi äntligen fick chans att sova en stund, berättar Nadiya som reser med sina döttrar Anastasiya och Kira samt Anastasiyas pojkvän Alexandr Hedraitis.

Sexåriga Kira får snabbt syn på mottagningens färgsprakande lekhörna och springer dit. Från en korg tar hon dockorna en efter en och väljer sedan en med lila hår som hon börjar leka med.

Bomblarm flera gånger om dagen

I över en månad har det varit krig i deras hemland. Alexandr visar bild efter bild på förödelsen.

– På en dag kunde man höra sirener fem gånger. När sirenerna avtagit hade ännu ett hus eller sjukhus blivit bombat.

Som 22-årig ukrainare är Alexandr snabb att förklara varför han befinner sig här i Göteborg och inte är kvar i Ukraina för att försvara sitt land.

– Jag rymde inte, utan är undantagen från militärtjänstgöring på grund av min hälsa. Min flickvän och hennes familj är den familj jag har kvar. Just nu är huvudsaken att vi har någonstans att bo, men när kriget är slut vill vi återvända hem.

I samtalet med Alexandr och Nadiya är Hisingsbon Angelika Gelin med och tolkar. Hon är själv från Ukraina och har bott i Sverige i över tjugo år.

– Jag kom hit för kärleken. Jag kan inte föreställa mig under vilka omständigheter man befinner sig i som gör att man känner att man måste fly sitt eget land. De som kommer hit bär med sig sina berättelser och många vill prata av sig. Jag tror att många kommer nog att behöva hjälp att bearbeta vad de varit med om.

Blågult dominerar i Flaggfabriken i Göteborg

Lämnade efter kemifabrik bombades

Under dagen hjälper Angelika även Valentyna Kryvda och hennes mamma Oksana som anlände för ett par dag sedan till Göteborg. De bestämde sig för att lämna sin hemstad Kiev då en kemifabrik i närheten bombades.

– De skulle införa ett långt utegångsförbud och vi hann lämna stan två timmar innan, berättar Valentyna.

Därefter började en lång resa genom Ukraina, Slovakien, Tyskland, Danmark och till sist Göteborg. Tillbaka på Nils Ericson terminalen vill Valentyna och Oksana bolla frågor om hur de svenska myndigheterna fungerar och får bland annat adressen till Statens servicecenter.

– Folk som kommer hit är driftiga och vill gärna komma igång och jobba. De hoppas alla på att kunna återvända hem, säger Angelika Gelin.

Från och med torsdag, 31 mars, samordnas flyktingmottagningen i Nordstan.

Målglädjen: Här är Askimsskolans nya mål

Tolv dagar. Resan till Sverige har varit slitsam berättar Nadiya Baranovska. Som längst tog det två dygn innan hon hade möjlighet att sova en stund. Foto: Byrd/Anton Engblom

Klarspråk. Med hjälp av Google translate svarar ukrainske Alexandr på frågor om hur situationen var när han lämnade hemstaden. Foto: Byrd/Anton Engblom

Flyktingmottagningen

• Västra Götalandsregionen, VGR, har ett uppdrag att säkerställa det initiala flyktingmottagandet från Ukraina, för vidare transport till Migrationsverkets anläggningar eller andra ankomstpunkter i regionen. Mottagningen är del av flyktingmottagandet och sker i samarbete med Västtrafik och SJ. Röda korset är den organisation som fått uppdrag att bemanna mottagningen.

• Det finns i nuläget inget slutdatum för detta arbete som sker i samverkan med andra myndigheter.

Källa: VGR

Visa merVisa mindre

Ger stöd. Göteborgskretsens ordförande Jennie Gunnarsson berättar att det var självklart för Röda korset att ställa upp när de fick frågan om att bemanna mottagningen inne i Nils Ericson terminalen. "Det ska vara en trygg plats där människorna som kommer hit kan få landa". Foto: Lovisa Hansson

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20