Anna Werner strålar på scenen

Hon firar 20 år som musikalartist i år. Ett yrkesval hon egentligen aldrig valde. – Jag brukar kalla mig för bananskalsmänniska, som halkade in i branschen av en slump.

  • Publicerad 15:00, 23 mar 2019

Hon är Hisingstösen uppvuxen i en arbetarfamilj med stort intresse för sport.

– Ja, vi är en riktig idrottsfamilj, säger hon som precis med andan i halsen har sett sprintstafetten på skidor.

– Gud så spännande det är, fortsätter hon för att sedan förklara sin bakgrund.

– Pappa var tränare i både fotboll och pingis. Jag är egentligen gammal gymnast.

Det kan tyckas var några volter bort från den krävande idrottsgrenen till att bli musikalartist. Men Anna Werner har haft musiken inom familjen med mormor, morfar och kusiner som sjöng och musicerade.

– Jag kallar mig banansskalsmänniska, säger hon och förklarar hur hon halkade in på sitt yrke, som hon nu har haft i 20 år.

– Jag hade börjat med truppgymnastik och där fanns en tjej som kände en som var danslärare på Wendelsbergs folkhögskola. Jag fick höra att jag borde söka dit, så jag gjorde det efter gymnasiet.

På det följde Balettakademin i Göteborg. Återigen var det inget Anna Werner hade planerat

– När jag blev rekommenderad att söka dit tänkte jag "Balettakademin!? Jag vill inte inte bli någon ballerina", ler hon, som snart förstod att utbildningen öppnade upp för en helt ny värld.

Anna Werner strålar på scen, men privat kan hon vara blyg och skruvar besvärat på sig då hon ska fotograferas.

– Jag minns då jag vann en gymnastiktävling och blev presenterad i högtalarna. Usch, jag skämdes mer än jag var stolt när jag fick priset, säger hon.

Nu är hon aktuell i musikalen "En värsting till syster" på Chinateatern i Stockholm med premiär i september. Ett spännande uppdrag där hon delar scen med Suzanne Reuter, Gladys del Pilar, Charlotte Strandberg, Kim Sulocki, Karl Dyall med flera, ett jobb hon inte trodde hon skulle få. Anledningen…? Hon kunde komma till audition, men om hon skulle göra fler tester satte hennes engagemang i "Ringaren i Notre Dame" käppar i hjulet.

– Men producenterna var väldigt förstående och jag fick chansen, säger hon som tog den.

Så samtidigt som hon nu har en fulltecknad kalender vet hon inte säkert hur nästa år ser ut. Men det är livet som frilansande artist.

– Jag har ju haft det så här i 20 år. Förmodligen har jag jobb fram till nästa påsk, för jag tror att "En värsting till syster" kommer köra efter nyår också. Men sen… Ring mig! skrattar hon.

Och ser det tomt ut har hon sina reservplaner. Dels en uppsättning om Barbra Streisand, som hon förra säsongen gjorde på Stadsteaterns lunchteater. Dels sina Carolaimitationer, som hon gör med bravur. Funkar inte det är hon en del av showgruppen Apperance, även om det var ett tag sedan hon hade möjlighet att medverka med den.

– Självklart är det läskigt att inte vara säker på vad jag har att göra. Ibland väntar jag bara på att bli avslöjad. Det är som jag har två personligheter där en säger "Det löser sig" och den andra säger tvärtom. Samtidigt så älskar jag att komma ur underläge, erkänner Anna Werner.

I sommar väntar, med största sannolikhet, jobbet som körsångare i "Lotta på Liseberg" och sedan är det fullt ös mot premiären 11 september (!) i Stockholm.

– Jag tänkte, "Ska det verkligen vara den dagen?", som dessutom är en onsdag! Men så är det, säger hon.

– Vi börjar repa i slutet av juli och då måndag till lördag, så det kommer bli flängigt.

Anna Werner

Är: Uppvuxen på Hisingen, bor i Kålltorp. Är 44 år och 20-årsjubilerar som musikalartist i år. Har bland annat spelat i "Fame", "Skönheten och Odjuret", "Cats", "My Fair Lady" på Göteborgsoperan, bland annat. Körar i "Lotta på Liseberg". Är en fena på att härma Carola.

Aktuell: Spelar just nu i "Ringaren i Notre Dame" på Göteborgsoperan. I höst har hon en av rollerna i "En värsting till syster" tillsammans med Gladys del Pilar, Suzanne Reuter, Kim Sulocki, Karl Dyall med flera.

Visa merVisa mindre

Anna Werners Göteborgsfavoriter

Götaplatsen – Järntorget
Göteborgsoperan – Konserthuset
Älvsborgsbron – Göta älvbron
Linnégatan – Avenyn
Delsjön – Slottsskogen
Paley – Jungans
Röda sten – Saltholmen
Filmfestivalen – Bokmässan
Gamla Ullevi – Scandinavium
Botaniska – Trädgårdsföreningen

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12