Anneli Hulthén har hittat annat tempo i Skåne

Från intensiv kommunalpolitik till lugn tillvaro som landshövding i Skåne. Urgöteborgskan Anneli Hulthén trivs. "Jag hade svårt att tänka mig det här uppdraget annat än här."

  • Publicerad 16:09, 7 jun 2020

Det var egentligen ett kamikazeuppdrag att ta över efter Göran Johansson.

Hon har setts skynda till tåget för resa till Stockholm. Har kastat sig i taxi tidiga morgnar för att flyga till Bryssel. Med sin cykel har hon ilat från dåvarande hemmet i Änggården till jobbet som kommunstyrelsens ordförande vid Gustaf Adolfs Torg.

Politiken har varit hennes liv sedan 1976, då hon blev socialdemokrat.

– Sossarna hade förlorat valet för första gången på 40 år. Jag var 16 år, gick på gymnasiet och tillsammans med två klasskamrater var vi tre tjejer som skulle rädda världen, säger Anneli Hulthén och ler åt minnet.

–Vi gick ned till Järntorget och frågade någon polis var Socialdemokraterna höll hus. Jag gick in och kom aldrig ut igen. Samtidigt så identifierade jag mig då inte som socialdemokrat och pappa var rödare än röd.

Urgöteborgska

Anneli Hulthén är urgöteborgska. Född i Gamlestaden, uppvuxen i Masthugget och Tynnered. Hon har aldrig någonsin lämnat hemstaden.

– Jag har visserligen fladdrat runt. När jag satt i riksdagen bodde jag veckovis i Stockholm. När jag satt i EU-parlamentet var jag veckovis i Bryssel. Men nu är det faktiskt första gången som jag är skriven någon annanstans än Göteborg.

Nu är hon bosatt i residenset vid Stortorget i centrala Malmö – med boplikt, som hon konstaterar med ett lätt leende.

Landshövding sen 2016

Malmö är en kompakt och brokig stad. Anrik och modern i samma andetag. Anneli Hulthén trivs i sin position som landshövding, där hon suttit sedan 1 oktober 2016. Då hade hon precis avslutat sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg efter sju stormiga och slitsamma år.

– Det var egentligen ett kamikazeuppdrag att ta över efter Göran Johansson. För mig var det tvunget att göra det på ett annat sätt än vad han gjort. Något annat hade inte funkat, säger hon.

Ann-Sofie "Soffan" Hermansson tog över efter Anneli Hulthén och blev kvar på sin post i två år.

Är jobbet tuffare för tjejer?

– Det tror jag. Samtidigt är tiden tuffare nu med ett helt annat tempo där du ska vara nåbar hela tiden. Dessutom finns inte bara gammalmedia utan sociala medier med alla kommentarer. Det rinner inte av. Det är som hullingar som sätter sig och som kommunpolitiker är du alltid nära folk.

Efter jobbet som kommunpolitiker hade hon inte tagit ut riktningen för vad hon egentligen skulle göra då samtalet kom.

– Jag var på en dykarkurs i Lysekil och hade precis fått certifikatet. Jag höll precis på att krångla mig ur utrustningen då samtalet kom. Det var en märklig situation. Jag hade två dygns betänketid och frågade min sambo, min bror och hans fru. Ingen av dem tyckte att det var något att tveka på. Jag hade svårt att tänka mig det här uppdraget annat än här.

Ingen duracellkanin

Anledningen är att hon har haft sommarställe i Förslöv på Bjärehalvön..

– Där växte Amalia upp på somrarna och när Astrid skulle födas gjorde jag det i Ängelholm. Dessutom, jag som vill ha havet nära inpå har nu fått tillgång till tre hav.

Från de intensiva åren som socialdemokratisk politiker från riksdagen, EU till kommunalpolitiken har Anneli Hulthén nu hamnat i en lugnare tillvaro.

– Man kan inte köra på som en duracellkanin hur länge som helst. Nu har jag kvällar och helger lediga och är inte på konstant.

Anneli Hulthén

Är: Socialdemokratisk politiker, som satt som kommunstyrelsen ordförande 2009–2916, efter Götan Johansson. Fyller 60 år i sommar. Sitter som landshövding för Skånes län sedan hösten 2016 med ett förordnande ytterligare två år.

Bor: På residenset i centrala Malmö. Har sommarhus i Göteborgs skärgård.

Familj: Sambo och två vuxna döttrar i ett tidigare förhållande.

Bakgrund: Blev socialdemokrat efter partiets förlust i riksdagsvalet 1976. Valdes in i riksdagen 1986. Var ledamot i Europaparlamentet 1993–2002.

Färdas: Gärna på cykel, men löptränar varannan dag. Siktar mot jubileumsloppet i Göteborg 2021.

Visa merVisa mindre

Anneli Hulthéns Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Way out West – Kulturkalaset

Jungans – Paley

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Järntorget – Götaplatsen

Bokmässan – Filmfestivalen

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Slottsskogen – Delsjön

Linnégatan – Avenyn

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG