Bostadskö. Annika Sörenssons liv förändrades snabbt när hennes sambo gick bort. Hon har inte längre råd att bokvar o

Annika, 63, riskerar förlora huset efter sambons död

Annika Sörenssons liv förändrades snabbt när hennes sambo gick bort. Hon har inte längre råd att bo kvar i huset och står nu i kö till en bostadsmarknad som är allt annat än hoppingivande.

  • Publicerad 12:00, 6 aug 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Omkring 220 000 människor står i kö för en lägenhet på Boplats Göteborg. Trots det är den akuta bostadsbristen en valfråga i skymundan. Göteborg Direkt ger nu några av de köande ett ansikte och lyfter fram deras berättelser.

Först ut är Annika Sörensson, 63:

"Jag har bott här i 32 år nu men min man hade huset innan vi träffades, hade vi köpt det tillsammans hade det ju varit bättre.

Min man var sjuk och vi hade pratat om det men han tyckte inte att det var någon fara för det finns ju sambolag sa vi. Men jag tänkte ändå att det inte kändes riktigt bra så jag ställde mig i bostadskö. Sedan blev han ännu sjukare och i höstas gick han bort.

Vi hade inte gift oss så jag får inte ärva något av min man. Nu ska vår son köpa ut huset så jag har ju inget helt bestämt datum då jag måste flytta.

Det är ju en stress. Det känns som att jag måste tacka ja till allt. Vi har en dotter som bor i andra hand och hennes kontrakt har löpt ut så hon letar också.

Det känns konstigt att flytta här ifrån, det gör det. Men samtidigt är det mycket som måste göras på huset, mycket som är gammalt.

Jag har inte råd att köpa något utan hyreslägenhet är det enda som gäller. Vi ha ju alltid varit en jättestor familj här, det har alltid bott fem barn här så jag har inte kunnat sparar något.

Om jag fick välja skulle jag vilja bo i Lunden eller Majorna men det är väl önsketänkande och Kortedala är ju okej.

Jag går jag in varje dag och tittar men jag tror att jag skulle behöva nästan det dubbla i antal dagar. Jag har försökt privata värdar men de flesta säger boplats.

Jag går ju snart i pension och jag tror jag måste ha en lägenhet innan dess för jag har inte jättehög pension så det är nog ganska viktigt att jag hittar en ny bostad snart."

Läs även: Göteborg Direkt i unikt valsamarbete med Hem & Hyra

Läs även: Bostadsbristen bortglömd valfråga i Göteborg

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11