Ännu en premiär för rutinerade s(c)eniorer

Varje torsdag träffas åtta skådespelare mellan 68 och 80 år i Frölunda kulturhus. Alla har hittat teatern på äldre dagar men med sju föreställningar i bagaget har de blivit ett riktigt rutinerat gäng.

  • Publicerad 18:00, 4 sep 2017

Den 22 september är det premiär för pjäsen ”Som vi behagar” av och med Teatersceniorerna, en amatörteatergrupp för pensionärer.

– Det räcker med teatergrupp, säger Olle Spjuth, en av skådespelarna.

Sedan 2005 har gruppen spelat sju föreställningar. Allt under ledning av Lena Holmquist.

– Jag har varit kulturproducent på Frölunda kulturhus sedan början av 80-talet. När jag gick i pension och sa hejdå till kulturhuset insåg jag att jag inte kan leva utan det här. Så jag frågade om jag fick leda gruppen som volontär och det tyckte kulturhuset var toppen. Vi lånar lokalerna och kulthuset får alla intäkter, säger Lena Holmquist.

"Lättsmält och svårtuggat"

Årets föreställning beskrivs som lättsmält och svårtuggat ur livets skafferi. Elva små scener om makt.

– Alla scenerna nuddar vid att någon utnyttjat andra eller är på ett sådant sätt att andra måste anpassa sig. Men det måste inte vara makt i negativ bemärkelse, säger Lena Holmquist.

Producerande grupp

Teatersceniorerna består av två herrar och sex damer mellan 68 och 80 år. De är ingen vanlig dramagrupp. Det är en producerande grupp som ses varje torsdag och repeterar något som ska leda till en pjäs.

– Här är det teater. Detta ska visas för folk som betalar pengar. Då måste jag som regissör kunna ställa krav. Jag släpper inte upp något som är dåligt, för långt eller pinsamt. Det vet och uppskattar alla, säger Lena Holmquist.

Hur är det att jobba med den här gruppen?

– Jag är garanterad ett skratt i veckan. Det är på torsdagarna. Jag umgås mycket med professionella teatermänniskor och de blir så avundsjuka när jag berättar om den här gruppen. Hur smärtfritt det är och hur roligt vi har och hur hänsynsfulla alla är mot varandra. Många tänker att det är pensionärsteater med någon dimmig trög figur, men så är det inte. Man tänker inte på åldern, säger säger Lena Holmquist.

Pjäserna diskuteras fram

Genom åren har gruppen spelat allt ifrån science fiction till thrillers.  Pjäsernas diskuteras fram och dialogen kommer från skådespelarna själva.

– Vi har inte gått scenskolan någon av oss och har inte den tekniken man kan få där. Men vi är ju så gamla, eller mogna lättare sagt, med massor av livserfarenhet och den är vår ryggsäck som vi kan sätta in i andra sammanhang, säger Birgitta Svedberg.

Premiären närmar sig. Är det nervöst?

– Den normala depressionen brukar komma tio dagar före premiär. När det går upp för mig att det här kommer braka helt åt helskotta. Jag är mest pessimistisk men jag är också mest euforisk när jag upptäcker hur bra det går, säger Olle Spjuth.

Biljetter

Var: Stora salen, Frölunda kulturhus.

Kostnad: 50 kronor.

När: Fredag 22/9 -klockan 15:00. Premiär!
Lördag 23/9 - klockan 15:00.
Söndag 24/9 - klockan 15:00.
Måndag 25/9 - klockan 19:00.
Tisdag 26/9 - klockan 13:00 (Soppteater, biljett måste köpas senast 22/9 för att soppa ska ingå. Serveras från 11:30 i kaféet).

Teatersceniorerna

Ensamble: Katarina Barnö, Ann-Sofi Johansson, Gunvor Johansson, Cecilia Karlsson, Dennis Petersson, Margareta Polheimer, Olle Spjuth och Birgitta Sverberg.

Regi: Lena Holmquist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG