Rävskabb. En bekymrad Kullaviksbo har skymtat en räv som ser ut att lida av skabb. Foto: Privat

Ännu en skabbangrippen räv hittad

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om att skabbangripna rävar har hittats i Göteborg. Nu har läsare hört av sig och hittat ännu en drabbad räv.

  • Publicerad 16:43, 9 aug 2019

Det var P4 Göteborg som var först att rapportera om att det har hittats rävar med rävskabb, ett slags kvalster som angriper främst rävar. 

– De rävar som får rävskabb lider oändligt mycket. Pälsen faller av och huden täcks av sårskorpor. Allt de gör är att klia sig, därför kan de inte jaga ordentligt och svälter ihjäl på ungefär en månad. Det är en fruktansvärd sjukdom, säger Lars Björk, i en tidigare artikel av Göteborg Direkt. 

Rävskabb i Göteborg – hundägare varnas

Eftersom rävarna lider illa av hudsjukdomen kan man ringa skyddsjägare som avlivar räven. P4 Göteborg rapporterade om att en av rävarna som avlivades var i Billdal. Nu har ännu en räv som ser ut att lida av skabben hittats i Kullavik, strax söder om Billdal. 

– Senast vi såg den var i tisdags. Det ser ut som att räven har tappat massa päls. Vi har haft räv här innan och då är de alltid fantastiskt vackra, denna ser inte bra ut, säger en anonym Kullaviksbo. 

Hon trodde först att räven höll på att byta päls, med efter att hon läste Göteborg Direkts artikel om rävskabb tänkte hon att det måste vara skabb räven har. 

– Han har under några veckor sett helt skröplig ut på kroppen, säger hon. 


 

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57