Kamelcentret Foto: Google

Ännu ett brott uppdagat i härvan kring kamelcentret

Ännu ett brott har uppdagas kring det omtvistade kamelcentret i Angered. Föreningens företrädare misstänks nu för grovt bedrägeri. "Brotten är grova med hänsyn till att de skett systematiskt", säger åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten.

  • Publicerad 17:03, 29 jan 2021

Brotten är grova med hänsyn till att de skett systematiskt.

Turerna kring föreningarna Kamelcentret i Angered och Interkulturellt projektcentrum i Göteborg har under årens lopp varit många.

Senast i november i fjol väckte åklagare vid Ekobrottsmyndigheten åtal för grova bokföringsbrott mot företrädare för de två föreningarna.

Nu väcks ytterligare åtal för grova bedrägerier. Det aktuella åtalet är en komplettering till ett tidigare åtal rörande andra grova ekobrott som väcktes i november 2020.

Brottsligheten som ska ha pågått under åren 2014 till 2017 handlar om att föreningarna, som i huvudsak har drivits av samma personer, inte har fört någon regelmässig bokföring och farit med osanna uppgifter.

Arbetsförmedlingen har bland annat vilseletts att betala ut drygt 11 miljoner kronor.

– Jag påstår att agerandet har inneburit en vinning för föreningarna med betydande belopp och en skada för Arbetsförmedlingen med motsvarande belopp. Brotten är grova med hänsyn till att de skett systematiskt, att det avsett betydande värden och varit särskilt allvarligt då osanna handlingar har använts, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg i ett pressmeddelande.

Företrädare till kamelfarmen åtalas för ekobrott

Lämnat falska uppgifter

Det handlar om falska uppgifter om lönerna hos medarbetarna i föreningarna, där handlingar såsom anställningsavtal gav sken av att intyga att medarbetarna hade en viss månadslön, har legat till grund för Arbetsförmedlingens beslut att bevilja lönebidrag och särskilt anställningsstöd till föreningarna.

Pengarna har bara till viss del använts till medarbetarnas löner. Istället har stora summor pengar har istället överförts till företrädarens egna bankkonton.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20