Ännu fler elsparkcyklar i Göteborg

Polisen vill införa tillståndskrav på elsparkcykelföretagen. Men hur ansökan ska utformas är inte klart än. Samtidigt etablerar sig ännu ett företag i Göteborg.

  • Publicerad 14:10, 23 jun 2020

Formerna för en ansökan eller vad som krävs för att få tillstånd är ännu inte klara

I sommar kan det bli trångt med elsparkcyklar på gatorna. Nu är det transportföretaget Bolts tur att ge sig in i konkurrensen. Sedan tidigare finns elsparkcyklar från företagen Voi, Lime, Tier, Wind och Scoot 911 i Göteborg. Även Wheels har skrivit på en överenskommelse med kommunen om att få ställa ut sina sadelförsedda elminicyklar.

Elsparksutmanare etablerar sig i Göteborg

Trångt om utrymme

Hur många elsparkcyklar en stad mäktar med har det – hittills – inte funnits någon gräns för. Eftersom sparkcyklarna räknas som fordon har det inte krävts något särskilt tillstånd för att etablera sig på marknaden.

Fram tills nu.

– I april bestämde polismyndigheten att elsparkcykelföretagen ska behöva tillstånd enligt ordningslagen. Men formerna för en ansökan eller vad som krävs för att få tillstånd är ännu inte klara, säger Malin Månsson, projektledare på trafikkontoret.

Ny regel: Polisen kan stoppa elsparksföretag

Går inte att ansöka

Malin Månsson beskriver situationen som en limbo. Polisen har beslutat att tillstånd ska krävas, men inte hur det ska se ut. Därför finns det heller ingen möjlighet för företagen att lämna in en ansökan.

– Det ska dock nämnas att Transportstyrelsen inte gör samma tolkning som polisen när det gäller tillstånd. I vilket fall som helst är det otydligt, säger hon.

Sedan 2019 behöver företagen skriva under en överenskommelse med kommunen innan de placerar ut sina elsparkcyklar runt om i stan. Som hur fort cyklarna får köras och var de ska parkeras.

– Vi ger inga tillstånd till företagen, men överenskommelse som företagen ombeds skriva under innehåller vissa förhållningsregler. Vi har också en dialog med företagen. säger Malin Månsson.

Nu skärps reglerna för elsparkcyklar i Göteborg

Lanserar billiga resor

När transportföretaget Bolt nu etablerar sig i Göteborg gör de det med en generös lanseringsperid. Upplåsningspriset kommer vara hälften så dyrt som vad de övriga aktörerna tar. Det kommer heller inte finnas någon minimumavgift.

– En stad mår bra av en mångfald av fordonstyper och vi är övertygade om att vissa resor i Göteborg görs effektivast med elsparkcykel istället för med bil, skriver Nils Wijkmark, regionchef norra Europa på Bolt i ett pressmeddelande.

Utan tillstånd. Transportföretaget Bolt etablerar sina elsparkcyklar i Göteborg.