Protester. Många närboende vill behålla träden när Gathenhielmska kulturreservatet ska rustas upp. Foto: Karin Eurenius

Anrik Majornapark rustas – genom att fälla 50 träd

Varför ta bort fullt friska träd och sätta dit en liten pinne? Det frågar sig Trädplan Göteborg som protesterar mot kommunens planer på att fälla cirka 50 träd i Gathenhielmska kulturreservatet.

  • Publicerad 07:42, 6 sep 2016

Park- och naturförvaltningen planerar tillsammans med Higab att rusta upp Gathenhielmska kulturreservatet. Planen är att röja upp och återskapa den kulturhistoriska miljö som fanns när trädgården anlades på 1800-talet.

Nu har kommunen ansökt om att få fälla drygt femtio träd i området.

– I grund och botten handlar det om att ta fram de gamla miljöerna. Sen handlar det också om att få in mer ljus, platsen uppfattas av en del som otrygg i dag, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef på park- och naturförvaltningen.

I farozonen ligger nu popplar, lönnar och almar som har en lång historia i parken och i upprustningen vill kommunen istället plantera nya, mer 1800-talstypiska träd. Nätverket Trädplan Göteborg ser gärna en upprustning av parken, men är kritiska mot trädfällningen av flera skäl.

– Det är ju mörkt i parken för att de har låtit det förfalla, de beskär inte träden. Vi lever på 2000-talet och behöver de fullvuxna stadsträd som finns kvar. Att ta bort så många friska träd saboterar hela den ekologiska balansen i området, säger Barbara Lindell, ordförande i nätverket.

Men kan det inte öka tryggheten i parken?

– Det är 1800-talskunskap att tro att man får bort sociala problem genom att fälla träd. Det finns ju forskning på att det finns väldigt många fördelar för välmåendet med att ha träd. Det förbättrar hälsan, miljön och klimatet, säger hon.

Under hösten vill kommunen komma igång med att rusta Gathenhielmska trädgården och ansökan om marklov ska nu behandlas i byggnämnden. Landskapsarkitekten Helen Svenstam öppnar dock för att det kan bli färre än femtio träd som fälls.

– Vi har fortfarande inte landat slutgiltigt i hur många det blir, men det kan bli färre än vad vi ansökt om, säger hon.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11