Anrika rockare ger 60-talsmusiken en revansch

Vi har ett nytt rockband i stan. Den 10 juni kliver PROCK upp på Positivparkens scen och gör sin första spelning inför publik.

  • Publicerad 17:10, 8 jun 2019

Klockan är 14.00 och i korridorerna på ABF:s lokaler på Lindholmen hörs en dov basgång.

I ett litet och syrefattigt rum, belamrat med notställ och trumset, slingrar sig svarta sladdar ut över golvet och sammankopplar förstärkare med elinstrument. Det är PROCK som repar musiken de älskar och växte upp med – 60-talsrock.

– Det var Tina Turner, Ronettes, Chuck Berry och The Temptations. Musiken har alltid funnits i mitt liv så när jag funderade på att gå med i bandet kändes det bara så rätt, säger Mia Ytterstad, 73 år.

PROCK är ett initiativ av PRO och ABF och finns på flera platser i landet och nu även i Göteborg. De bildades vid årsskiftet 2018-2019 och består av medlemmar som drar upp medelåldern på Göteborgsrockarna.

Mia upptäckte PROCK i en broschyr från PRO efter att deras leadguitarist Jan Borg kontaktat ABF om att starta ett band.

– Jag undrade nog lite om jag skulle platsa men det verkar jag ju ha gjort. Stämningen är så go mellan oss, det är mycket skratt och många historier när vi sitter och fikar, historier ur livet. Efter varje rep är det som att sväva fram, säger Mia.

Vad säger familj och barnbarn om att du börjat spela i band?

– De har ju inte sett mig spela ännu, så det ska bli spännande att se hur de reagerar.

Det som förenar bandmedlemmarna är den genuina kärleken till den ikoniska rocken som slog igenom under deras ungdom. En plats som flera av bandets medlemmar har en extra stark koppling till är den legendariska Göteborgsklubben Q-club som blev samlingsplatsen för de som dyrkade den nya musiken.

– När man kom in där var det mörkt, sammetsgardiner, stora soffor och musiken bara dånade. Det var en helt ny tid med rock'n'rollen som kom då och det är den typen av rock som vi spelar, berättar Mia.

Nu repar de för fullt för att själva kliva upp på scenen och leverera rock'n'roll. Den 10 juni i Positivparken spelar de för första gången inför publik. Trots det utstrålar bandet ingen nervositet utan snarare trygghet och genuin glädje.

– Det här gör vi av våra hjärtans lust och vi vill förmedla den lusten för det här är så jäkla roligt, avslutar Mia.

Bandmedlemmarna

Bert Eriksson, gitarr sång.

Björn Berntsson, trombon sång.

Britt-Marie Krall, sång.

Eva-Lis Johansson, sång.

Jan Borg, gitarr.

Mia Ytterstad, sång.

Rolf Schöneman, basgitarr.

Thomas Porsbratt, munspel saxofon.

Ulf Carlsson, gitarr.

Vi är GBG